Winiarnia Zamojska

Szparagi pieczone z pesto w cieście ziołowym

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: wałek do ciasta, miski, blaszka do pieczenia, blender, noże, łyżki, pergamin.

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych szparag
  • 320 g mąki pszennej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 12 g świeżych drożdży
  • Sól i cukier do smaku
  • 150 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ suszonej bazylii
  • 50 g świeżej bazylii
  • 50 g świeżej rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera parmezan
  • 150 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z ½ łyżeczki cukru.
  2. Mąkę połącz z suszonymi ziołami, dodaj do niej drożdże z wodą i cukrem, ½ łyżeczki soli, oliwę i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Szparagi obierz od dołu do kwiatu. Świeżą bazylię, rukolę, czosnek, ser parmezan i olej umieść w misce i zblenduj na pesto.
  4. Wyrośnięte ciasto przegnieć na stolnicy podsypanej mąką i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Potnij na paski o szerokości 0,5 cm.
  5. Każdy pasek posmaruj pesto i zawiń w ciasto szparagi, każdą w jeden pasek.
  6. Zawinięte szparagi ułóż na blaszce i posmaruj pesto. Piecz w temperaturze 160 stopni do zarumienienia przez około 15 minut.
  7. Do każdego szparaga przed zawinięciem w ciasto możesz dodatkowo dodać szynkę parmeńską.

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

musująca gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.