Winiarnia Zamojska

Kopytka z bobu z kurkami i oscypkiem

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, łyżki, stolnica, miski, maszynka do mielenia lub blender, nóż, patelnie, łyżka cedzakowa, tarka, pędzelek.

Składniki:

  • 500 g świeżego bobu
  • 150 g świeżych kurek
  • 100 g krojonej w kostkę cebuli
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g tartego na dużych oczkach oscypka (można zastąpić roladą ustrzycką)
  • 50 g masła
  • 3 ząbki posiekanego w drobną kostkę czosnku
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Sól, cukier i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz bób z łupinek.
  2. Ugotuj bób do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
  3. Ugotowany i ostudzony bób zmiel na maszynce do mięsa na drobnym sitku lub zblenduj blenderem.
  4. Do zmielonego bobu dodaj mąkę, jajko, 1 łyżkę koperku, starty oscypek, a następnie wyrób ciasto.
  5. Z gotowego ciasta formuj kopytka, a następnie gotuj je w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Zeszklij cebulę na oleju, dodaj oczyszczone pędzelkiem kurki (nie myj ich!) i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Smaż przez około 5 minut, a pod koniec dodaj zimne masło.
  8. Ugotowane kopytka połącz z kurkami.
  9. Podawaj ze startym oscypkiem i winem Rose Winiarni Zamojskiej.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem Rose z Winiarni Zamojskiej.

Rose
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.