Winiarnia Zamojska

Aranchini z gruszką, serem lazur, szynką parmeńską i salsą pomidorową

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, deska do krojenia, łyżki, łyżka cedzakowa, tarka, miski, noże

Składniki:

    Aranchini:
  • 200 g ryżu arborio
  • 50 g tartego sera parmezan
  • 50 g pomidorów suszonych w oleju (odsączone)
  • 1 szt. krojonej w kostkę gruszki
  • 40 g szynki parmeńskiej krojonej w drobną w kostkę
  • 20 g posiekanej rukoli
  • 60 g sera lazur pokrojonego w drobną kostkę
  • olej rzepakowy do smażenia
    Panierka do Aranchini:
  • 2 szt. rozmąconego jajka
  • bułka tarta połączona z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi
    Salsa pomidorowa:
  • 200 g pomidorów pelatti pokrojonych w kostkę
  • 50 g pomidorów suszonych w oleju (odsączone) pokrojonych w drobna kostkę
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

    Aranchini:
  1. Ugotuj ryż arborio w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Do ugotowanego kleistego i ostudzonego ryżu dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  3. Z gotowej masy uformuj kulki. Następnie panieruj je w jajku, bułce tartej z płatkami kukurydzianymi.
  4. Gotowe aranchini smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
    Sposób wykonania salsa pomidorowa:
  1. Wszystkie składniki połączą ze sobą w misce i dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pierzem do smaku.

Gotowe aranchi podawaj z salsa pomidorową i Winem Gruszka Musująca.

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.