Winiarnia Zamojska

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, nóż, patelnia, garnek, łyżki, naczynie żaroodporne.

Składniki:

  • 250 g ugotowanej w 80% kaszy gryczanej palonej
  • 15 liści kiszonej kapusty lub blanszowanych liści kapusty białej
  • 150 g pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 ząbki pokrojonego w kostkę czosnku
  • 200 g pokrojonych w kostkę borowików lub pieczarek czy ugotowanych suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • ½ suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 300 ml kwasu z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków (tylko, gdy użyjesz blanszowanych liści, a nie kiszonych)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno do polania gotowych gołąbków

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wlej olej i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodaj grzyby i podsmaż. Pod koniec smażenia dodaj lubczyk i majeranek.
  3. Ugotowaną kaszę połącz z podsmażonymi grzybami, dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
  4. Tak przygotowany farsz nałóż na liście kapusty i zawiń je, formując gołąbki.
  5. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalej wywarem warzywnym i, w przypadku, gdy użyłeś blanszowanych liści, sokiem z kiszonej kapusty lub ogórków. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Gołąbki przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 50 minut.
  7. Upieczone gołąbki podawaj z olejem lnianym lub rzepakowym tłoczonym na zimno albo z prażoną cebulą.

Smakuje idealnie z winem Rose z Winiarni Zamojskiej.

Rose
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.