Winiarnia Zamojska

Chleb z kiszoną kapustą

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: foremka keksówka, miska, garnek, łyżki, nóż.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 750
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 g maślanki lub kefiru
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki kwasu z kiszonej kapusty
  • 100 g posiekanej kiszonej kapusty
  • 40 g oleju + do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Maślankę lub kefir podgrzej do temp. 37 stopni C, pokrusz drożdże.
  2. Dodaj cukier i wymieszaj, a następnie odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Mąki połącz z solą, dodaj wyrośnięty rozczyn z maślanki i drożdży, kwas z kiszonej kapusty, posiekaną kapustę oraz olej i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut.
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  5. Przygotuj foremkę na chleb np. blaszkę keksówkę i wysmaruj ją olejem.
  6. Po pół godziny przegnieć ciasto i uformuj chleb, a następnie przełóż go do formy i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  8. Chleb przed pieczenie posyp na górze mąką, przykryj folią aluminiową i piecz przez około 20 minut bez termoobiegu. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze przez około 15 minut.

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

z winem wiśniowym
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.