Winiarnia Zamojska

RaVioli z dynią, kurkami i masłem szałwiowym

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, blender, sitko, patelnia, noże, łyżki, wałek do ciasta, garnek, tarka, okrągła foremka do wycinania lub szklanka

Składniki:

    Ravioli:
  • 3 łyżki purée z pieczonej dyni hokkaido
  • 330 g mąki pszennej typ 550
  • 2 jajka
  • 300 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 4 łyżki mascarpone
  • masło do smażenia
  • 100 g pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej szałwii
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 4 łyżki pieczonej, pokrojonej w kostkę dyni hokaido
  • pieprz do smaku
  • cytrynowy pieprz do smaku
  • sól do smaku
    Masło szałwiowe:
  • 120 g masła
  • 2 ząbki startego na drobnych oczkach czosnku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej szałwii

Sposób wykonania ravioli:

  1. Mąkę przesiej przez sito do miski. Następnie dodaj dwa jajka, odrobinę soli, trzy łyżki purée z dyni i wyrób jednolite ciasto.
  2. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na 10 minut.
  3. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj posiekane kurki i czosnek. Wszystkie składniki podsmaż na patelni.
  4. Kurki przełóż do miski i ostudzić. Następnie dodaj do nich mascarpone, pokrojoną w kostkę dynie, cynamon, imbir, posiekaną szałwie i dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Gdyby Twój farsz był za luźny, to wsyp do niego odrobinę bułki tartej.
  5. Przygotowane ciasto, cieniutko rozwałkuj i podziel na dwie części. Pamiętaj, aby cały czas podsypywać je mąką.
  6. Na pierwszą połowę ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowane ciasto nakryj drugą częścią. Następnie dociśnij je, by skleić ze sobą końce.
  7. Wykrój ravioli, możesz do tego użyć foremki lub zwykłej szklanki
  8. Gotowe ravioli gotuj 3-4 minuty w osolonej wrzącej wodzie.

Sposób przygotowania masła szałwiowego:

  1. Masło zetrzyj do miski.
  2. Dodaj starty czosnek i posiekaną szałwie.
  3. Dopraw solą i wymieszaj.

Uwagi:
Pamiętaj, jeżeli po skończonym gotowaniu zostanie Ci ciasto z ravioli, możesz je rozwałkować i przygotować dowolny makaron.

Smakuje idealnie z winem lekka czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.