Winiarnia Zamojska

Pierogi z bobem

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: wałek, stolnice, sitko, miskę, garnek, patelnię, łyżki

Składniki:

  • 0,9 kg bobu mrożonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 0,15 kg cebuli pokrojonej w kostkę
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 0,2 kg pokrojonego w kostkę boczku (opcjonalnie)
  • 0,6 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

    Farsz:
  1. Bób wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i wystudź.
  3. Miękki bób przemiel przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem (my nie obieraliśmy bobu).
  4. Zmielony bób połącz z cebulką lub dodaj podsmażony wędzony boczek, a następnie wymieszaj, doprawiając solą, pieprzem oraz lubczykiem.
    Ciasto:
  1. Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do niej łyżeczkę soli.
  2. Do mąki i soli dodaj jajko, kwaśną śmietanę, wodę i zagnić ciasto, a następnie odłóż je do miski i trzymaj pod przykryciem przez 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj, wytnij z niego krążki, na których ułożysz farsz i zacznij lepić pierogi.
  4. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Następnie gotuj je jeszcze przez ok. 6 minut.
  5. Pierogi z bobem możesz podać ze smażoną cebulką lub skwarkami.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem gruszkowym Winiarni Zamojskiej.

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.