Winiarnia Zamojska

Mazurek Wielkanocny

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: wałek do ciasta, miski, łyżki, sitko, szklanka, blaszak do pieczenia prostokątna lub okrągła o średnicy 30 cm , stolnica.

Składniki:

    Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 180 g masła
  • ½ szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych do posmarowania ciasta po upieczeniu
  • Orzeszki solone i kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji
    Składniki na masę kajmakową:
  • 600 g masy kajmakowej
  • 100 g krojonych orzechów laskowych
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 60 g rodzynek
  • 60 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru cytrynowego
  • ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
  2. Do wymieszanych składników dodaj starte na tarce masło i pozostałe składniki, a następnie zagnieć ciasto.
  3. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Po wyjęciu ciasta, rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm i przełóż na wyłożoną pergaminem blaszkę.
  5. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  6. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni i piecz przez ok. 20 minut.
  7. Upieczone ciasto posmaruj powidłami śliwkowymi i ostudź.
  8. Połącz ze sobą składniki do przygotowania masy kajmakowej.
  9. Gotową masą posmaruj ostudzone ciasto i udekoruj wedle uznania
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem lodowym lub Rose z Winiarni Zamojskiej.

lodowe
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Zupa krem z pieczonego czosnku i ziemniaków i wina lodowego

Czosnek pełni funkcję „naturalnego antybiotyku”. Chcesz wiedzieć jak można go smacznie przyrządzić? Zachęcamy do wypróbowania przepisu naszego szefa kuchni – Marcina Sikory!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

SREBRNY MEDAL
Wino: czerwone, różowe, musujące

Na tegorocznym Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku wyłoniliśmy również SREBRO! Sprawdźcie jakie wina nagrodzone zostały srebrnym medalem.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

ZŁOTY MEDAL WINA MUSUJĄCE: wino musujące Zweigelt Rose 2021
WINNICA LIPOWIEC – LESZEK POPKO

Prezentujemy już ostatnie złoto na podium Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku 2022 w Zamościu! Przeczytaj artykuł i dowiedz się jakie wino musujące nagrodziliśmy!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.