Winiarnia Zamojska

Mazurek Wielkanocny

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: wałek do ciasta, miski, łyżki, sitko, szklanka, blaszak do pieczenia prostokątna lub okrągła o średnicy 30 cm , stolnica.

Składniki:

    Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 180 g masła
  • ½ szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych do posmarowania ciasta po upieczeniu
  • Orzeszki solone i kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji
    Składniki na masę kajmakową:
  • 600 g masy kajmakowej
  • 100 g krojonych orzechów laskowych
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 60 g rodzynek
  • 60 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru cytrynowego
  • ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
  2. Do wymieszanych składników dodaj starte na tarce masło i pozostałe składniki, a następnie zagnieć ciasto.
  3. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Po wyjęciu ciasta, rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm i przełóż na wyłożoną pergaminem blaszkę.
  5. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  6. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni i piecz przez ok. 20 minut.
  7. Upieczone ciasto posmaruj powidłami śliwkowymi i ostudź.
  8. Połącz ze sobą składniki do przygotowania masy kajmakowej.
  9. Gotową masą posmaruj ostudzone ciasto i udekoruj wedle uznania
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem lodowym lub Rose z Winiarni Zamojskiej.

lodowe
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.