Winiarnia Zamojska

Pieczony łosoś w młodej kapuście, cytrynowa sałatka z kalafiora i groszek cukrowy

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: głęboka patelnia, garnki, naczynie żaroodporne, łyżki, noże, deska do krojenia, tarka, talerze
Pasujące wino: Musująca Gruszka

Składniki:

  • łosoś filet 400 g
  • liście młodej kapusty obgotowane jak na gołąbki 6 szt.
  • burak gotowany, tarty na tarce o dużych oczkach 200 g
  • jabłko zielone, krojone w paski 100 g
  • cebula krojona w kostkę 100 g
  • kalafior świeży podzielony na małe różyczki 150 g
  • czosnek posiekany w drobną kostkę 2 ząbki plus 2 ząbki całe
  • miód 1 łyżka
  • pistacje obrane, posiekane 60 g
  • sok z cytryny 2 łyżki

  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • masło 120 g
  • cukier do smaku
  • groszek cukrowy oczyszczony i blanszowany (chwile gotowany w wodzie z cukrem) 50 g
  • sos sojowy 2 łyżki
  • imbir świeży łyżeczka
  • kurkuma mielona do smaku
  • otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • wino gruszkowe 80 ml
  • kolendra siekana świeża 1 łyżka
  • koperek posiekany 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. łososia oczyścić ze skóry i ości, podzielić na 3 kawałki, doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym (1 łyżka), posiekanym koperkiem i odstawić do zamarynowania
  2. 90 g masła połączyć z posiekaną kolendrą, startym ząbkiem czosnku i odrobiną soli
  3. starte buraki połączyć z jabłkiem, sokiem z cytryny, miodem, 1 łyżką sosu sojowego i startym ząbkiem czosnku z 1 łyżką cytryny
  4. zamarynowanego łososia układać na liściach kapusty na nim sałatkę z buraków i zwijać jak gołąbki
  5. zawiniętego w kapustę łososia układać w naczyniu żaroodpornym; na nim układać masło ziołowe i piec w temperaturze 160 stopni 12 - 15 minut
  6. na patelni, na oleju zeszklić cebulę i posiekany czosnek, dodać kalafior i chwilkę przesmażyć, następnie podlać winem, dodać posiekany imbir, sok z cytryny 1 łyżka, skórkę z cytryny, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym, kurkumą, cukrem i solą
  7. pod koniec dodać zimne masło, groszek cukrowy i posiekane pistacje

Pieczonego łososia podawać na sałatce z kalafiora z groszkiem cukrowym oraz winem

Musująca Gruszka

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.