Winiarnia Zamojska

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Czas przygotowania: 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: naczynie żaroodporne, deska do krojenia, głęboka blaszka do pieczenia, garnki, noże, łyżki, miski
Pasujące wino: Lekka Czarna Porzeczka

Składniki kapusta duszona w żurku:

  • cebula krojona w kostkę 200 g
  • czosnek świeży posiekany w kostkę 4 ząbki
  • chrzan korzeń tarty świeży 3 łyżki
  • grzyby: podgrzybki lub borowiki mrożone, pokrojone w kostkę 300 g
  • majeranek do smaku
  • ziele angielskie 4 szt.
  • liść laurowy 4 szt.
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • sól do smaku
  • lubczyk suszony do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • kapusta biała świeża krojona w grubą kostkę 700 g
  • marchewka krojona w grubą kostkę 150 g
  • zakwas na żurek 300 ml
  • boczek wędzony krojony w kostkę 200 g
  • olej do smażenia

Kiełbasa biała pieczona:

  • surowa biała kiełbasa 10 szt.
  • pieprz kolorowy młotkowany
  • świeży czosnek, posiekany w kostkę 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • olej 1 łyżka
  • chrzan korzeń krojony w plastry: 10 plastrów

Ziemniaki pieczone:

  • ziemniaki wczesne, umyte i pokrojone na ćwiartki 1 kg
  • rozpuszczone masło 100 ml
  • sól do smaku
  • kminek cały 1 łyżka
  • czosnek 3 ząbki
  • suszony rozmaryn 1 łyżka

Sposób wykonania kapusta duszona w żurku:

  1. na oleju podsmażyć boczek, cebulę, czosnek
  2. do zrumienionego boczku dodać krojone grzyby i marchewkę, chwilę przesmażyć, a następnie dodać kapustę i ponownie chwilę przesmażyć
  3. całość podlać około 150 ml wody, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić pod przykryciem
  4. gdy kapusta osiągnie 80% miękkości dodać zakwas na żurek, kwaśną śmietanę, doprawić do smaku solą, pierzem ziołowym, majerankiem i lubczykiem, a na koniec dodać tarty chrzan i całość wymieszać

Sposób wykonania pieczona kiełbasa:

  1. przygotować marynatę z kolorowego pieprzu, czosnku, oleju, majeranku i soli, a następnie obtoczyć w niej kiełbasę
  2. kiełbasę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, ułożyć na niej chrzan i piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut

Sposób przygotowania ziemniaki:

  1. pokrojone ziemniaki wymieszać w misce z przyprawami i masłem
  2. przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 160 stopni około 40-45 minut
Na koniec kapustę przełożyć do głębokiej blaszki, ułożyć na niej upieczoną kiełbasę i ziemniaki, chwilkę zapiec i gotowe!

Najlepiej smakuje z:

Lekka Czarna Porzeczka

Lekka Czerwona Porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.