Winiarnia Zamojska

Wrapy gryczane z wieprzowiną, marynowaną fasolką i sosem z młodego ogórka i mięty

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, patelnie, garnki, noże do krojenia, łyżki, tarka, wałek do ciasta, szklanka

Składniki:

    Składniki na ciasto:
  • mąka gryczana 1 szklanka
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • drożdże świeże 20 g
  • olej 50 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • woda ciepła 1,5 szklanki
  • cukier 0,5 łyżeczki
    Składniki na marynowaną fasolkę szparagową:
  • blanszowana fasolka szparagowa (krótko gotowana w wodzie z solą i cukrem) 150 g
  • marchewka krojona w paski 100 g
  • ocet winny 6 łyżek
  • wino gruszkowe 100 ml
  • woda 200 ml
  • sos sojowy 50 ml
  • cukier 4 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
    Składniki na sos z ogórka:
  • młody, krótki ogórek 2 szt.
  • jogurt grecki 200 g
  • czosnek 3 ząbki
  • koperek świeży, krojony 1 łyżka
  • mięta świeża, posiekana 1 łyżka
  • sól do smaku
  • ocet winny 1 łyżeczka
  • cukier do smaku
    Składniki na wieprzowinę:
  • polędwiczka wieprzowa, krojona w paski 300 g
  • kmin rzymski mielony 1 łyżeczka
  • papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej 2 łyżki
  • czosnek posiekany w drobną kostkę 2 ząbki
  • sos sojowy 2 łyżki

Sposób przygotowania:

    Sposób wykonania ciasto:
  1. Rozpuść drożdże i cukier w ciepłej wodzie
  2. Wszystkie rodzaje mąki umieść w misce, wymieszaj, dodaj wodę z drożdżami, sól, olej i wyrób ciasto
  3. Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 minut
  4. Z gotowego ciasta uformuj niewielkie kulki i wałkuj każdą na placki grubości 0,03 cm
  5. Placki smaż na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron, tak by za bardzo się nie spiekły (wrapy usmaż dopiero jak będą gotowe pozostałe składniki – placki należy zwijać na ciepło)
    Sposób wykonania marchewka:
  1. Zagotuj wodę, wino, ocet i czosnek, dodaj cukier i sos sojowy
  2. Gorącą marynatą zalej warzywa i odstaw do wystygnięcia
    Sposób wykonania sos:
  1. Zetrzyj ogórka na tarce o dużych oczkach, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj doprawiając solą i pierzem do smaku
    Sposób wykonania mięso:
  1. Zamarynuj polędwiczkę dodając pozostałe składniki i dobrze mieszając
  2. Smaż na rozgrzanej patelni około 4 minuty
    Sposób formowania:
  1. Posmaruj ciepły placek odrobiną sosu
  2. Ułóż mięso i warzywa bez marynaty
  3. Zwiń zakładając dół do środka 
  4. Zapiecz na patelni zwinięciem do dołu
  5. Podawaj z sosem z ogórka i winem gruszkowym

Smakuje idealnie z winem gruszka z Winiarni Zamojskiej.

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Zupa krem z pieczonego czosnku i ziemniaków i wina lodowego

Czosnek pełni funkcję „naturalnego antybiotyku”. Chcesz wiedzieć jak można go smacznie przyrządzić? Zachęcamy do wypróbowania przepisu naszego szefa kuchni – Marcina Sikory!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

SREBRNY MEDAL
Wino: czerwone, różowe, musujące

Na tegorocznym Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku wyłoniliśmy również SREBRO! Sprawdźcie jakie wina nagrodzone zostały srebrnym medalem.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

ZŁOTY MEDAL WINA MUSUJĄCE: wino musujące Zweigelt Rose 2021
WINNICA LIPOWIEC – LESZEK POPKO

Prezentujemy już ostatnie złoto na podium Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku 2022 w Zamościu! Przeczytaj artykuł i dowiedz się jakie wino musujące nagrodziliśmy!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.