Winiarnia Zamojska

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, orzechami i figami

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, nóż, grill lub patelnia grillowa, tarka, szczypce, rózga.

Składniki:

  • 800 g obranych i pokrojonych w plastry około 0,5 cm ziemniaków
  • 80 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g miksu orzechów (mogą być włoskie, arachidowe itd.)
  • 80 g sera lazur
  • 180 g serka Philadelphia
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 5 świeżych fig
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka świeżego siekanego rozmarynu
  • Masło do wysmarowania formy
  • Bułka tarta do wysypania formy
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, serek Philadelphia, cynamon, gałkę muszkatołową, rozmaryn i mąkę. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem tak, by masa była dobrze doprawiona.
  2. Formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  3. W wysmarowanej formie ułóż jedną warstwę ziemniaków na zakładkę.
  4. Na ziemniaki połóż połowę szpinaku tak, by był na całości. Pokrusz połowę sera lazur i posyp połową posiekanych orzechów, zalej połową przygotowanej masy ze śmietanki i ułóż drugą warstwę ziemniaków, szpinaku i orzechów.
  5. Całość zalej pozostałą masą. Ułóż na wierzchu pokrojone w ósemki figi i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 60 minut bez funkcji termoobiegu.

Smakuje idealnie z winem gruszka z Winiarni Zamojskiej.

winem gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.