Winiarnia Zamojska

Zupa kurkowa na wywarze z kaczki z winem agrestowym

Czas przygotowania: około 60 minut plus czas gotowania wywaru
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, garnki, noże, deska do krojenia, patelnia, łazi, sitko
Pasujące wino: Lekki Agrest

Składniki

  • udka z kaczki 2 szt.
  • marchewka krojona w kostkę 150 g
  • pietruszka krojona w kostkę 100 g
  • seler krojony w kostkę 100 g
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • goździki 3 szt.
  • kurki świeże 300 g
  • wino Lekki Agrest 300 ml
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • śmietanka 30% 500 ml
  • natka z pietruszki posiekana 2 łyżki

  • koperek posiekany 2 łyżki
  • czosnek siekany 3 ząbki
  • cebula kostka 200 g
  • ziemniaki młode, kostka 200 g
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • sól pieprz do smaku
  • jabłko 1 szt.
  • masło 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • pomidor 1 szt.

Sposób wykonania:

  1. udka z kaczki upiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10 minut
  2. upieczone udka przełożyć do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, lubczyk suszony, pomidora, jabłko i zalać około 4 litrami wody i gotować wywar przez około 2 godziny
  3. gotowy wywar przecedzić, a z udek oddzielić mięso, które można podać w zupie
  4. cebulę z czosnkiem zeszklić w garnku na maśle, do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchewkę, selera, pietruszkę, ziemniaki oraz cukier i chwilę karmelizować
  5. następnie dodać oczyszczone kurki i chwilkę przesmażyć
  6. całość zalać winem agrestowym i gotować około 2 minuty, następnie dodać bulion i śmietankę 30% - gotować aż warzywa będą miękkie
  7. kwaśną śmietanę połączyć w misce z mąka, dobrze utrzeć, dodać gorącego wywaru, wymieszać i wlać do zupy, całość zagotować
  8. zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać natkę i koperek

Podawać w towarzystwie wina

Lekki Agrest

lekki_agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.