Winiarnia Zamojska

Polędwiczka w musie dyniowym ze słonecznikiem, sałatka z brukselki i boczniaków, purée z topinamburu

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, noże, blender, łyżki, garnki, patelnia, blacha płaska do pieczenia, łopatki, sitko
Pasujące wino: Czerwona Porzeczka

Składniki:

    Składniki polędwiczka w musie dyniowym:
  • polędwiczka wieprzowa 1 szt. około 350-400 g
  • filet z kurczaka mielony 350 g
  • purée z dyni 250 g (dynia pieczona 150 stopni około 30 minut, miksowana na purée)
  • natka z pietruszki siekane 50 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kurkuma mielona 1 łyżeczka
  • czosnek suszony 1 łyżeczka
  • słonecznik łuskany ziarno 50 g
  • cynamon mielony ½ łyżeczki
  • czosnek świeży 2 ząbki
  • majeranek do smaku
  • śmietanka 30% 80 ml
  • jajko 1 szt.

    Składniki purée z topinamburu:
  • topinambur 500 g
  • mleko 150 ml
  • sól do smaku
  • masło 2 łyżki
  • śmietanka 30% 60 ml
    Składniki sałatka z brukselki:
  • brukselka 350 g
  • boczniaki świeże 200 g
  • cebula krojona w kostkę 150 g
  • olej do smażenia
  • czosnek siekany w kostkę 3 ząbki
  • rozmaryn świeży 2 gałązki
  • dynia krojona w kostkę ze skórą 200 g
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • wino czerwona porzeczka 80 ml
  • masło 2 łyżki
  • koperek siekany 2 łyżki

Sposób wykonania:

    Sposób wykonania polędwiczka:
  1. polędwiczkę oczyścić z błon i rozkroić wzdłuż na poł oraz delikatnie poklepać , przyprawić do smaku solą, pieprzem , suszonym czosnkiem majerankiem
  2. do fileta z kurczaka dodać, purée z dyni , śmietankę 30%, jajko , czosnek świeży doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą i cynamonem, zmiksować blenderem na mus, do musu dodać ziarno słonecznika i wymieszać
  3. na foli spożywczej rozłożyć ¾ musu w formie prostokąta trochę większego od poklepanej polędwiczki. Na musie ułożyć polędwiczkę na niej pozostały mus i zwinąć ciasno. Zawinąć kilkakrotnie w folię mocno ściskając
  4. piec w temperaturze 95 stopni do temperatury 65 stopni lub około 40-50 minut
    Sposób wykonania purée z topinamburu:
  1. topinambur pokroić w grubą kostkę, zalać wodą oraz mlekiem tak by był przykryty, delikatnie posolić i gotować do miękkości
  2. masło rozpuścić i delikatnie podpalić
  3. topinambur odcedzić, dodać masło, śmietankę i miksować blenderem na purée, doprawić do smaku solą
    Sposób wykonania:
  1. brukselkę przekroić na pół i razem z dynią blanszować (gotować krótko około 2-3 minuty) w osolonej i ocukrzonej wodzie
  2. boczniaki pokroić w paski
  3. na patelni na oleju zeszklić cebulę i czosnek dodać boczniaki, rozmaryn, brukselkę i dynię, chwilę przesmażyć, całość podlać winem i dusić około 2 minuty, doprawić do smaku na koniec dodać zimne masło i koperek

Podawać w towarzystwie

Czerwonej Porzeczki

Winiarnia Zamojska.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami

Zapraszamy na kulinarną podróż do polskiej Toskanii!
Odkryj wyjątkowy przepis na makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami, stworzony przez naszego szefa kuchni, Marcina Sikorę! To danie łączy kremowy smak łososia, subtelną słodycz gruszki i aromatyczne kurki, tworząc niezapomnianą harmonię smaków.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sałatka z cielęciną, kurkami i morelami

Pyszna i szybka sałatka? Czemu nie!
Nasz szef kuchni – Marcin Sikora przygotował sałatkę z cielęciną, kurkami i morelami, serwowaną w towarzystwie Lekkiej Czerwonej Porzeczki.
Sprawdź przepis i spróbuj letniej propozycji.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Placuszki gryczane z warzywami, konfitura z czerwonej cebuli z gruszką, kozi ser

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Odkrywamy kolejne festiwalowe pyszności! W Strefie Chill Out będzie okazja do spróbowania również regionalnych placuszków gryczanych z warzywami i kozim serem, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę, które będą serwowane w towarzystwie Gruszki. Spróbuj przepisu na festiwalowe danie!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.