Winiarnia Zamojska

Świąteczny barszcz biały

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, litrowy słoik.

Składniki:

    Składniki na zakwas:
  • 6 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków
  • 600 ml wody
    Składniki na barszcz:
  • 400 g surowej szynki wieprzowej
  • 500 g parzonej białej kiełbasy
  • 400 g wędzonego boczku
  • 400 g wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 500 ml zakwasu na barszcz biały
  • 1 obrana marchewka
  • 1 obrana pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżki majeranku
  • ½ łyżki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka krojonej w kostkę cebuli
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2,5 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki do wykonania zakwasu włóż do słoika i zalej wodą. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw na około 5-7 dni.
  2. Szynkę wieprzową wraz z marchewką i pietruszką zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
  3. Gotowy wywar przecedź, a szynkę pokrój w kostkę.
  4. Boczek wędzony pokrój w kostkę, a kiełbasę w pół plastry.
  5. Boczek podsmaż wraz z cebulą, a następnie dodaj kiełbasę i ponownie wszystko razem podsmaż.
  6. Boczek i kiełbasę dodaj do wywaru, doprowadź do wrzenia.
  7. Dodaj do wywaru zakwas oraz zahartowaną śmietanę i dopraw do smaku.
  8. Na koniec dodaj suszone zioła, chrzan i starty czosnek.
  9. Barszcz biały podawaj z gotowanym jajkiem i pokruszonym roztoczańskim twarogiem.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.