Winiarnia Zamojska

Krewetki w cieście gryczanym z sałatką z mango, awokado i zielonego jabłka

Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, miski, łyżki, rondelek do smażenia, rózga.

Składniki:

    Składniki na krewetki w cieście gryczanym:
  • 500 g krewetek gotowanych obranych z ogonkiem 16/20
  • 2 ząbki obranego czosnku (pokrojony w drobną kostkę)
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 100 ml mleka
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
    Składniki na sałatkę z mango, awokado i zielonego jabłka:
  • 1 mango
  • 1/2 awokado
  • 1/2 zielonego jabłka
  • 2 ząbki obranego czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (pokrojony w drobną kostkę)
  • 1/2 łyżeczki świeżej papryki chili (pokrojona w drobną kostkę)
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • Cukier i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Opłukaj krewetki i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Z pozostałych składników na krewetki w cieście gryczanym przygotuj ciasto i odstaw na 10 minut.
  3. Krewetki obtocz w cieście i usmaż na głębokim oleju do zarumienienia.
  4. Mango, awokado i jabłko pokrój w drobną kostkę, dodaj czosnek, imbir i pozostałe składniki. Wszystko wymieszaj.
  5. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
  6. Usmażone krewetki podaj z sałatką.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem gruszka lub Rose z Winiarni Zamojskiej.

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.