Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, cukier puder, cukier cytrynowy, kardamon, cynamon, imbir i wszystko wymieszaj.
- Dodaj starte na tarce masło, jajka, śmietanę i rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże.
- Zagnieć ciasto, przykryj i odłóż na 10 minut, aby odpoczęło.
- Masę makową połącz z pokrojoną mieszanką studencką bakalii.
- Gotowe ciasto podziel na części i rozwałkuj (grubość ok. 1 cm).
- Wytnij szklanką kółka i do każdego z nich włóż masę makową i zalep.
- Gotowe pierożki posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp mąką i cukrem.
- Piecz w 180 stopniach, aż pierogi się zarumienią.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: 120 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: deska do krojenia, nóż do krojenia, nóż jarzyniak, sitko, łyżka, łyżki, garnek (ok. 5 litrów), patelnia
Składniki:
• 0,5 kg mąki
• 0,20 kg masła
• 2 łyżki śmietany 18%
• 100 ml mleka
• 4 łyżki cukru pudru
• 3 jajka
• 5 dkg drożdży
• 0,30 kg masy makowej z maku białego lub czarnego
• 0,10 kg mieszanki studenckiej bakalii
• 1 łyżeczka cukru cytrynowego
• 2 łyżeczki kardamonu
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru mielonego
• mak suchy do posypania pierożków
• cukier kryształ do posypania pierożków
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments