Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, cukier cytrynowy, kardamon, cynamon, imbir i wszystko wymieszaj.
  2. Dodaj starte na tarce masło, jajka, śmietanę i rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże.
  3. Zagnieć ciasto, przykryj i odłóż na 10 minut, aby odpoczęło.
  4. Masę makową połącz z pokrojoną mieszanką studencką bakalii.
  5.  Gotowe ciasto podziel na części i rozwałkuj (grubość ok. 1 cm).
  6. Wytnij szklanką kółka i do każdego z nich włóż masę makową i zalep.
  7. Gotowe pierożki posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp mąką i cukrem.
  8. Piecz w 180 stopniach, aż pierogi się zarumienią.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: 120 minut
Poziom trudności:  średni
Przygotuj: deska do krojenia, nóż do krojenia, nóż jarzyniak, sitko, łyżka, łyżki, garnek (ok. 5 litrów), patelnia

Składniki:

• 0,5 kg mąki
• 0,20 kg masła
• 2 łyżki śmietany 18%
• 100 ml mleka
• 4 łyżki cukru pudru
• 3 jajka
• 5 dkg drożdży
• 0,30 kg masy makowej z maku białego lub czarnego
• 0,10 kg mieszanki studenckiej bakalii
• 1 łyżeczka cukru cytrynowego
• 2 łyżeczki kardamonu
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru mielonego
• mak suchy do posypania pierożków
• cukier kryształ do posypania pierożków

 

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved