Dobre, bo regionalne!

Z szlachetnych odmian gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek powstało na Roztoczu sześć polskich win: Gruszka (półsłodkie), Lodowe (słodkie), Czerwona Porzeczka (półwytrawne), Wiśnia (półsłodkie), Czarna porzeczka (słodkie) i Rose (półsłodkie). Ich zbilansowany świeży smak, bogaty aromat, kwasowość i delikatna naturalna słodycz zainspirowały naszego ambasadora Marcina Sikorę, wieloletniego szefa kuchni, do stworzenia przepisów, które będą współczesną interpretacją kuchni staropolskiej.

Czym jest Food&wine pairing?

Food&wine pairing to sztuka łączenia wina z jedzeniem, która jest doskonale znana wszystkim miłośnikom dobrej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że wino jest kluczowym elementem większości odświętnych obiadów czy kolacji. Potrawa potrafi wydobyć głębię wina, a wino – nadać potrawie zupełnie innego charakteru. Powszechnym stało się łączenie rozmaitych potraw z winami gronowymi. Należy jednak pamiętać, że na rynku istnieje również inna kategoria tego trunku, która jest silnie zakorzeniona w polskiej tradycji – mowa tu o winach wytwarzanych z owoców. Czy do nich także możliwe jest dobranie potraw, w myśl sztuki food&wine pairingu? Na to pytanie odpowiedź jest prosta – oczywiście, że tak!

 

Okiem sommeliera

Łączenie smaków to przede wszystkim poszukiwanie takich składników potraw, które dobrze się ze sobą komponują, biorąc pod uwagę nie tylko ich smak, ale również intensywność czy konsystencję. Jest to podstawa, która w późniejszym etapie ułatwia nam zestawianie odpowiedniego wina z daną potrawą. Warto przy tym pamiętać, że smaki można ze sobą łączyć na dwa sposoby – na zasadzie podobieństw lub przeciwieństw. W przypadku dobierania wina do jedzenia, wśród wielu tajników tej sztuki czynnikiem, który ułatwia wybór może być również regionalność. Bardzo często lokalne przysmaki doskonale współgrają z winem pochodzącym z tego samego regionu – mówi sommelier Tomasz Potrzebowski, który wspólnie z Marcinem Sikorą spędził cały dzień gotując w najbardziej niecodziennej kuchni sezonu, która powstała w winnicy położonej w samym sercu Roztocza. Efektem ich pracy są m.in. pyszne sodziaki zapiekane z konfiturą z żurawiny, prażoną cebulą, miodem gryczanym i kozim serem skomponowane z winem gruszkowym, tarteletki owsiane z kremem z karmelizowanej pietruszki i białej czekolady z paloną bezą podane z winem lodowym czy carpaccio z dojrzewającej kaczki z sałatką z awokado oraz mango i chipsami z kaczy gryczanej w towarzystwie wina rose.

Więcej dobrych połączeń znajdziecie w zakładce „kulinaria”.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved