O niewątpliwych walorach kulinarnych Roztocza pisaliśmy w ostatnim artykule. Dziś opowiemy Wam więcej o regionalnej kuchni Lubelszczyzny i o potrawach, których musicie spróbować, będąc w okolicy Zamościa! Siedzicie wygodnie? Jeśli tak, to ruszajmy w podróż!

Cebularz Lubelski

Jeśli król miałby być tylko jeden, to niewątpliwie korona trafiłaby do Cebularza Lubelskiego. Cebularz to pszenne ciasto, które pokryte jest pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. Historia tego pysznego placka sięga XIX wieku, a na listę produktów tradycyjnych został wpisany w 2007 roku. Produkt cieszy się tak ogromną popularnością, że w Lublinie powstało Regionalne Muzeum Cebularza. Jeśli chcecie spróbować prawdziwego Cebularza, a w najbliższym czasie nie wybieracie się na Lubelszczyznę, to na naszym blogu niedawno pojawił się przepis na Cebularza Lubelskiego!

Flaki po zamojsku

Jak tylko spróbujecie flaków po zamojsku, to określenie „nudne jak flaki z olejem” na zawsze zniknie z Waszego słownika. Bo flaki po zamojsku niewątpliwie nudne nie są. Ta aromatyczna i pożywna zupa rozgrzeje Was w zimne dni i na długo zapewni uczucie sytości. Nie ma co się dziwić, że jest ona jedną z najpopularniejszych polskich zup i od lat gości na naszych stołach. Jak to zwykle bywa z flagowymi potrawami – jest tyle odmian, ile regionów. Ba! Nawet domów, bo często każdy ma swoją unikalną babciną recepturę. Jednak niewątpliwie szukając przepisu na flaki, to wariant „zamojski” zdominuje wyszukiwania. My ułatwimy Wam zadanie, bo przepis na flaki po zamojsku znajdziecie na naszym blogu! Smacznego.

Piróg biłgorajski

Podobno Roztocze smakuje kaszą gryczaną i pachnie miodem oraz olejem rzepakowym. Nie ma się więc co dziwić, że to właśnie na Roztoczu miał swoje początki piróg biłgorajski, nazywany często „łysym” czy „gryczakiem”. Piróg biłgorajski to kolejna kultowa potrawa, której nie może zabraknąć w naszej kulinarnej rozpisce. Wypiekany jest z kaszy gryczanej, z dodatkiem ziemniaków, twarogu, kwaśnej śmietany, jajek i skwarek słoniny. Czasami piróg przygotowywany jest również z otoczką z ciasta krucho-drożdżowego, które potocznie nazywane jest „chrupiącą skórką”. Propozycji podania jest również wiele – można go serwować na zimno z kwaśnym mlekiem lub na ciepło, obsmażonego na maśle bądź na smalcu. Przygotowany piróg wyglądem przypomina nieco upieczony pasztet. Przepis na Piróg biłgorajski znajdziecie tu!

Parowańce

Parowańce zwane w lubelskim również warenikami, w innych rejonach Polski znane są jako pampuchy czy kluski na parze. Na Liście Produktów Tradycyjnych lubelskiego widnieją od 14 marca 2018 roku jako „gotowe dania i potrawy”. Parowańce już od kilku stuleci kojarzone są z kuchnią nadbużańskich terenów gminy Janów Podlaski, a największą popularnością cieszą się we wsi Bubel Granna. Co ciekawe, od lat receptura tych drożdżowych kul pozostaje niezmienna! W skład wareników wchodzą: jajka, mleko, drożdże, mąka oraz sól i cukier. Przepis na pampuchy wszyscy chyba dobrze znacie, jeśli jednak szukacie nieszablonowego pomysłu na przygotowanie parowańców, to koniecznie zobaczcie przepis na parowańce z burgerem wołowym, kurkami i wędzonym tofu.

Tarciuch z wędzonym twarogiem po zamojsku

Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną, a Lubelszczyzna – swojego tarciucha. Traciuch to nic innego jak baba ziemniaczana przygotowywana z tartych ziemniaków, z dodatkiem wędzonego twarogu oraz smażonej cebuli. To pyszna alternatywa dla popularnych placków ziemniaczanych, puree czy gotowanych ziemniaków. Tarciuch może być podany jako główne danie lub stanowić dodatek do potrawy. Wszystko zależy od koncepcji! Świetnie smakuje ze smalcem, kwaśnym mlekiem czy sosem grzybowym. Opcji jest naprawdę wiele. Jak przygotować lubelską babkę ziemniaczaną? Zobaczcie nasz przepis!

 

Kuchnia lubelska charakteryzuje się niezwykłym bogactwem potraw oraz produktów regionalnych. Przeglądając Listę Produktów Tradycyjnych Lubelskiego, może nas zaskoczyć pokaźna liczba pozycji. Dlatego wybierając się na ziemie zamojskie, warto uwzględnić odwiedzenie miejsc, w których będziecie mogli spróbować prawdziwej, tradycyjnej lubelskiej kuchni. Jesteśmy pewni, że każdy znajdzie tam coś dla siebie. Jeśli jednak nie planujecie w najbliższym czasie podróży na Lubelszczyznę, to służymy przepisem! Polska smakuje naprawdę dobrze!

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved