Sposób przygotowania:

Umyj dynię, wydrąż z niej nasiona i pokrój w kostkę.

Pokrojoną dynię rozłóż na pergaminie na blaszce, następnie skrop ją olejem i miodem.

Dodaj na blaszkę ząbki czosnku i rozmaryn, włóż do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.

Z łupin dyni, marchewki, pietruszki, ziela angielskiego, liścia laurowego i suszonego czosnku niedźwiedziego nastaw wywar (wody wlej tyle, aby przykryła łupiny) i gotuj przez ok. 1 godzinę pod przykryciem.

Gdy dynia się upiecze, przełóż ją do garnka i zalej przecedzonym wywarem z łupin, następnie dodaj przyprawy (imbir świeży i mielony, gałkę muszkatołowa, sok z pomarańczy) i doprowadź do wrzenia.

W końcowym etapie zupę zmiksuj blenderem, dopraw solą, pieprzem i chili. Gdy zupa będzie za gęsta możesz dolać wody i ponownie zagotować zupę.

Podpłomyki:

Do przesianej mąki dodaj sodę, pół łyżeczki soli i wszystko wymieszaj.

Następnie dodaj ciepłą wodę i wyrób ciasto (zbliżone konsystencją do ciasta na pierogi).

Po zagnieceniu ciasto powinno odpocząć pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Gotowe ciasto wałkuj na cienkie placki o grubości 5 mm, następnie wykrawaj dowolne kształty (mogą być koła lub grubsze paski).

Tak przygotowane placki wypiecz na rozgrzanej, suchej patelni, aby placki były zarumienione i chrupiące.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: Średni
Poziom trudności: 90 minut
Przygotuj: garnek, blaszkę do pieczenia, pergamin, deskę, nóż do krojenia, obieraczkę, rózgę, łyżki, miskę, sitko, patelnie, blender

Składniki:

• 1 dynia (ok. 1,3 kg)
• 0,25 kg mąki
• ¼ łyżeczki sody
• 5 łyżek kwaśnej śmietany
• 1/3 szklanki ciepłej wody (do ciasta na podpłomyki)
• ząbki czosnku
• 1 gałązka rozmarynu
• 1 łyżeczka świeżego imbiru pokrojonego w kostkę
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
• sól do smaku
• pieprz do smaku
• paprykę chili do smaku
• sok z 1 pomarańczy
• cukier do smaku
• 1 łyżka miodu
• 2 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• ½ łyżeczki mielonego imbiru
• olej rzepakowy do pieczenia
• 1 obraną marchewkę
• 1 pietruszkę

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved