Sposób przygotowania:
- Obierz warzywa i pokrój w grubą kostkę.
- Miód wlej do garnka, dodaj masło i karmelizuj przez chwilę pokrojone w kostkę warzywa.
- Skarmelizowane warzywa podlej winem i duś tak, by alkohol odparował.
- Całość podlej wywarem i dodaj zioła. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie zmiksuj całość za pomocą blendera na krem oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupa powinna mieć konsystencję gładkiego kremu.
- Zupę najlepiej podawaj z grzankami z chleba, np. z tymiankiem lub kminkiem.
Czas przygotowania: ok. 70 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: deska do krojenia, nóż, obieraczka do warzyw, garnek, łyżki, blender, miski, blacha do pieczenia.
Składniki:
• 4 średnie cebule
• 2 marchewki
• 1 korzeń pietruszki
• 2 łyżki masła
• ½ łyżeczki suszonego lubczyku
• ½ łyżeczki suszonego tymianku
• ½ łyżeczki mielonego kminku
• ½ łyżeczki mielonej kozieradki
• 150 ml wina Rose Winiarnia Zamojska lub innego białego wina
• 1,5 l wywaru warzywnego lub z kości wieprzowych
• Sól i pieprz biały do smaku
• 2 łyżki miodu



Smakuje idealnie z winem Rose lub gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments