Sposób przygotowania:
- Żołądki opłukaj i przekrój na łączeniu na pół.
- Przełóż żołądki do garnka, dodaj cebulę, czosnek i masło.
- Przykryj garnek i przez ok. 10 minut duś. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz wodę, by żołądki były zakryte.
- Przykryj garnek ponownie i duś do momentu aż żołądki będą miękkie.
- Wyjmij żołądki, a płyn, w którym były duszone, zmiksuj blenderem.
- Do zmiksowanego płynu ponownie włóż żołądki oraz dodaj słodką paprykę, suszony lubczyk, majeranek i duś bez przykrycia do czasu aż sos się zagęści.
- Dopraw sos solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 150 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: garnek z pokrywką, sitko, łyżki, deska do krojenia, nóż, łyżki, blender.
Składniki:
• 600 g żołądków drobiowych lub indyczych
• 300 g pokrojonej w kostkę cebuli
• 6 ząbków czosnku pokrojonych w drobną kostkę
• 1 kostka masła
• 5 łyżek słodkiej papryki
• 1 łyżka suszonego lubczyku
• Czarny pieprz i sól do smaku
• 1 łyżeczka majeranku
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki



Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments