Sposób przygotowania żeberek:

  1. Żeberka opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na części.
  2. Pokrojone żeberka posyp solą peklową i dobrze wymieszaj.
  3. Z pozostałych składników przygotuj marynatę, zalej nią żeberka, a całość dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw je na noc do lodówki.
  4. Zamarynowane żeberka przełóż razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 140 stopni C przez 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
  5. Następnie zwiększ temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze przez około 30 minut.

Sposób przygotowania lemieszki:

  1. Obrane ziemniaki pokrój na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. W czasie gotowania ziemniaków podsmaż boczek na smalcu na skwarki.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź tylko w części, by w garnku pozostało około 15-20% wody.
  4. Obsyp ziemniaki mąką pszenną, garnek przykryj pokrywką i praż przez około 4 minuty.
  5. Dodaj boczek i ucieraj na puree, aż ziemniaki będą kleiste.

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: miska, łyżka, nóż, naczynie żaroodporne, garnek, patelnia.

Składniki na żeberka:

• 1,5 kg pasów żeberek wieprzowych
• 100 ml sosu teriyaki
• 7 łyżek pikantnego keczupu
• 100 ml wiśniowego wina Winiarnia Zamojska
• 4 łyżki miodu
• 3 starte ząbki czosnku
• 1 pokrojona w kostkę marchewka
• 100 g suszonych pokrojonych w kostkę śliwek
• 1 łyżeczka soli peklowej

Składniki na lemieszkę:

• 700 g obranych ziemniaków
• 200 g mąki pszennej
• 100 g wędzonego, pokrojonego w kostkę boczku
• 1 łyżeczka smalcu do smażenia
• Sól do smaku

 

Smakuje idealnie z winem z wiśni z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved