Sposób przygotowania żeberek:
- Żeberka opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na części.
- Pokrojone żeberka posyp solą peklową i dobrze wymieszaj.
- Z pozostałych składników przygotuj marynatę, zalej nią żeberka, a całość dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw je na noc do lodówki.
- Zamarynowane żeberka przełóż razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 140 stopni C przez 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Następnie zwiększ temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze przez około 30 minut.
Sposób przygotowania lemieszki:
- Obrane ziemniaki pokrój na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- W czasie gotowania ziemniaków podsmaż boczek na smalcu na skwarki.
- Ugotowane ziemniaki odcedź tylko w części, by w garnku pozostało około 15-20% wody.
- Obsyp ziemniaki mąką pszenną, garnek przykryj pokrywką i praż przez około 4 minuty.
- Dodaj boczek i ucieraj na puree, aż ziemniaki będą kleiste.
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: miska, łyżka, nóż, naczynie żaroodporne, garnek, patelnia.
Składniki na żeberka:
• 1,5 kg pasów żeberek wieprzowych
• 100 ml sosu teriyaki
• 7 łyżek pikantnego keczupu
• 100 ml wiśniowego wina Winiarnia Zamojska
• 4 łyżki miodu
• 3 starte ząbki czosnku
• 1 pokrojona w kostkę marchewka
• 100 g suszonych pokrojonych w kostkę śliwek
• 1 łyżeczka soli peklowej
Składniki na lemieszkę:
• 700 g obranych ziemniaków
• 200 g mąki pszennej
• 100 g wędzonego, pokrojonego w kostkę boczku
• 1 łyżeczka smalcu do smażenia
• Sól do smaku



Smakuje idealnie z winem z wiśni z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments