Sposób przygotowania polędwiczek z dorsza:
- Do litra wody dodaj łyżeczkę soli, cukru i dokładnie wymieszaj. Do przygotowanego roztworu włóż polędwiczki z dorsza na około 2 godziny.
- Pokrojonego pora zeszklij razem z czosnkiem na odrobinie masła, podlej winem i duś przez około 2 minuty. Następnie całość zalej śmietanką i zredukuj na konsystencję sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodaj łyżeczkę posiekanej natki pietruszki.
- Sos porowy wlej do naczynia żaroodpornego.
- Wyjmij dorsza z wody, osusz na ręczniku papierowym i ułóż na sosie porowym. Posyp 30 g parmezanu i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Sposób przygotowania kaszotto:
- Zeszklij cebulę na maśle, dodaj pokrojone w kostkę warzywa oraz kaszę i chwilę przesmaż.
- Całość zalej winem i zredukuj. Następnie kaszę stopniowo podlewaj wywarem warzywnym aż będzie miękka.
- Pod koniec dodaj odrobinę zimnego masła, posiekaną natkę z pietruszki i 20 g parmezanu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: naczynie żaroodporne, miski, deska do krojenia, garnek szeroki, głęboka patelnia, łyżki, tarka.
Składniki:
• 5 świeżych (lub rozmrożonych w lodówce) polędwiczek z dorsza
• 300 g krojonego w półplastry pora
• 200 ml wina Rose Winiarnia Zamojska lub białego wina (100 ml do dorsza, 100 ml do kaszy)
• 300 ml śmietanki 30%
• 150 g masła
• 150 g kaszy bulgur
• 100 g krojonej w drobną kostkę marchewki
• 100 g krojonej w drobną kostkę cukinii
• 100 g krojonej w drobną kostkę cebuli
• 600 ml wywaru warzywnego do podlewania kaszy
• 50 g tartego parmezanu
• 1 łyżka soli
• 1 łyżka cukru
• 2 ząbki krojonego w drobną kostkę czosnku
• 2 łyżeczki krojonej natki pietruszki
• Pieprz do smaku



Smakuje idealnie z winem Rose lub lodowym z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments