Sposób przygotowania polędwiczek z dorsza:

  1. Do litra wody dodaj łyżeczkę soli, cukru i dokładnie wymieszaj. Do przygotowanego roztworu włóż polędwiczki z dorsza na około 2 godziny.
  2. Pokrojonego pora zeszklij razem z czosnkiem na odrobinie masła, podlej winem i duś przez około 2 minuty. Następnie całość zalej śmietanką i zredukuj na konsystencję sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodaj łyżeczkę posiekanej natki pietruszki.
  3. Sos porowy wlej do naczynia żaroodpornego.
  4. Wyjmij dorsza z wody, osusz na ręczniku papierowym i ułóż na sosie porowym. Posyp 30 g parmezanu i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Sposób przygotowania kaszotto:

  1. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj pokrojone w kostkę warzywa oraz kaszę i chwilę przesmaż.
  2. Całość zalej winem i zredukuj. Następnie kaszę stopniowo podlewaj wywarem warzywnym aż będzie miękka.
  3. Pod koniec dodaj odrobinę zimnego masła, posiekaną natkę z pietruszki i 20 g parmezanu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Czas przygotowania: ok. 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: naczynie żaroodporne, miski, deska do krojenia, garnek szeroki, głęboka patelnia, łyżki, tarka.

Składniki:

•  5 świeżych (lub rozmrożonych w lodówce) polędwiczek z dorsza
• 300 g krojonego w półplastry pora
• 200 ml wina Rose Winiarnia Zamojska lub białego wina (100 ml do dorsza, 100 ml do kaszy)
• 300 ml śmietanki 30%
• 150 g masła
• 150 g kaszy bulgur
• 100 g krojonej w drobną kostkę marchewki
• 100 g krojonej w drobną kostkę cukinii
• 100 g krojonej w drobną kostkę cebuli
• 600 ml wywaru warzywnego do podlewania kaszy
• 50 g tartego parmezanu
• 1 łyżka soli
• 1 łyżka cukru
• 2 ząbki krojonego w drobną kostkę czosnku
• 2 łyżeczki krojonej natki pietruszki
• Pieprz do smaku

 

Smakuje idealnie z winem Rose lub lodowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved