1. Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, serek Philadelphia, cynamon, gałkę muszkatołową, rozmaryn i mąkę. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem tak, by masa była dobrze doprawiona.

  2. Formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

  3. W wysmarowanej formie ułóż jedną warstwę ziemniaków na zakładkę.

  4. Na ziemniaki połóż połowę szpinaku tak, by był na całości. Pokrusz połowę sera lazur i posyp połową posiekanych orzechów, zalej połową przygotowanej masy ze śmietanki i ułóż drugą warstwę ziemniaków, szpinaku i orzechów.

  5. Całość zalej pozostałą masą. Ułóż na wierzchu pokrojone w ósemki figi i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 60 minut bez funkcji termoobiegu.

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, nóż, grill lub patelnia grillowa, tarka, szczypce, rózga.

Składniki:

• 800 g obranych i pokrojonych w plastry około 0,5 cm ziemniaków 
• 80 g świeżego szpinaku baby 
• 100 g miksu orzechów (mogą być włoskie, arachidowe itd.) 
• 80 g sera lazur 
• 180 g serka Philadelphia 
• 500 ml śmietanki 30% 
• 4 jajka 
• 5 świeżych fig 
• Sól i pieprz do smaku 
• 1 łyżeczka cynamonu 
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
• 1 łyżeczka świeżego siekanego rozmarynu 
• Masło do wysmarowania formy 
• Bułka tarta do wysypania formy 
• 2 łyżki mąki pszennej

 

Smakuje idealnie z winem gruszka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved