Sposób przygotowania:
- Obierz szparagi i zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
- Cebulę, czosnek, boczek i paprykę podsmaż na maśle i podlej białym winem, które redukuj przez chwilę.
- Podlej całość śmietanką, sokiem z cytryny, a następnie dodaj starty ser.
- Gotuj do momentu aż sos zgęstnieje, mieszając co chwilę.
- Dopraw cukrem, pieprzem i solem do smaku.
- Szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekaj na rumiano.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: obieraczka, deska do krojenia, nóż, garnek wysoki do gotowania szparagów, patelnia, tarka, łyżki, naczynie żaroodporne.
Składniki:
• 20 sztuk zielonych szparagów
• 2 posiekane ząbki czosnku
• 100 ml białego wina
• 150 ml śmietanki 30%
• 2 łyżki krojonego w kostkę wędzonego boczku
• 2 łyżki krojonej w kostkę cebuli
• 1 łyżka soku z cytryny
• ¼ łyżeczki świeżej papryki chili krojonej w kostkę
• 3 łyżki tartej rolady ustrzyckiej
• Sól, pieprz i cukier do smaku
• Masło do smażenia

Smakuje idealnie z winem gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments