Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, pokrój w plastry i wymieszaj.
- Jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w ósemki.
- Zagotuj wodę z solą oraz cukrem i wystudź.
- Wszystkie warzywa ułóż w naczyniu, przekładając jabłkami, czosnkiem i dodając liść laurowy, ziele angielskie i kminek.
- Całość zalej ostudzoną wodą, dodaj chleb i przyciśnij tak, aby nic nie wypływało ponad wodę.
- Następnie przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni (po 2 dniach wyjmij chleb). Zakwas będzie gotowy, gdy na wierzchu pojawi się charakterystyczna piana.
- Po 7 dniach zakwas przecedź i przelej do szklanych butelek i włóż do lodówki.



Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: duży słoik, gazę lub ściereczkę lnianą, gumkę recepturkę lub sznurek, deskę do krojenia, nóż, garnek
Składniki:
• 2 kg buraków (najlepsze są te podłużne, słodsze i intensywnie czerwone)
• 1 marchewka
• 1 korzeń pietruszki
• 5 ząbków czosnku
• 6 liści laurowych
• 8 szt. ziela angielskiego
• ½ łyżeczki kminku
• 2 jabłka
• piętka chleba razowego na zakwasie naturalnym
• 1 łyżka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 2 l wody (najlepiej mineralnej)
• duży słój lub naczynie gliniane
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments