Sposób przygotowania:

  1. Osuszoną wątróbkę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
  2. Gotową wątróbkę wyjmij na talerz, a z patelni zlej tłuszcz.
  3. Na patelnię dodaj miód i przez około 2 minuty karmelizuj na nim cebulę, czosnek oraz jabłka.
  4. Dolej odrobinę wody, dodaj lubczyk, majeranek oraz usmażoną wątróbkę i całość zamieszaj, a następnie duś przez około 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dodaj zimne masło i natkę z pietruszki.
  5. Połącz ze sobą wszystkie składniki do wykonania placuszków z kaszy gryczanej.
  6. Z gotowej masy uformuj placuszki i usmaż je na rozgrzanym oleju.
  7. Wątróbkę podawaj na usmażonych placuszkach.

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: miski, patelnia, garnek, łyżki, łopatki, deska do krojenia, nóż.

Składniki na wątróbkę:

• 600 g oczyszczonej z błon i wymoczonej przez całą noc w mleku wątróbki drobiowej
• 200 g pokrojonej w piórka białej cebuli
• 150 g pokrojonego w plastry lub kostkę świeżego jabłka ze skórką
• 2 ząbki obranego czosnku
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki masła
• Sól i pieprz do smaku
• 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• ½ łyżeczki suszonego majeranku
• Mąka pszenna do obtaczania wątróbki
• Olej do smażenia

Składniki na placuszki gryczane:

• 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
• 60 g suszonej żurawiny
• ½ łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
• 100 g mąki pszennej
• Sól do smaku
• 2 jajka
• Olej do smażenia

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved