Sposób wykonania udka confit:

  1. Pozbaw udka jednej dolnej kości i zamarynuj w dwóch posiekanych ząbkach czosnku, soli, pieprzu, majeranku i rozmarynie. Następnie odstaw do lodówki na całą noc.
  2. Zamarynowane udka ułóż ciasno w garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pozostały czosnek, rozmaryn i zalej olejem lub tłuszczem gęsim. Całość przykryj folią aluminiową i gotuj na wolnym ogniu przez około dwie godziny.
  3. Po dwóch godzinach sprawdź, czy udka są miękkie, jeśli nie, to gotuj je przez kolejne trzydzieści minut.

 

Sposób przygotowania buraczków karmelizowanych;

  1. Obierz i pokrój w kostkę buraki.
  2. Na patelni rozgrzej miód i czosnek. Gdy składniki się połączą, a patelnia rozgrzeje, dodaj buraki i żurawinę. Następnie wlej wino. Całość duś, do momentu, aż wino zredukuje się do połowy.
  3. Na końcu dodaj zimne masło i redukuj, aż sos zgęstnieje.

 

Sposób przygotowania klusek śląskich:

  1. Zmiel ziemniaki na purée.
  2. Dodaj pokrojone śliwki, jajko, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku.
  3. Ze wszystkich składników wyrób ciasto.
  4. Z gotowego ciasta uformuj okrągłe kluski z dziurką, następnie gotuj je w osolonej wodzie przez około 4 minuty.

Udka confit podawaj z buraczkami i kluskami oraz powstałym sosem.

 

Czas przygotowania: około 180 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnki, miski, noże, deska do krojenia, łyżki, łyżka cedzakowa, patelnia

Składniki:

 

Składniki na udka z gęsi confit:

  • 5 udek z gęsi
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmaryn
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • olej lub smalec z gęsi do gotowania
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

 

Składniki na buraczki karmelizowane:

  • 5 gotowanych buraków
  • 4 łyżki miodu
  • sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml wina Wiśniowego Winiarni Zamojskiej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g suszonej żurawiny

 

Składniki na kluski śląskie ze śliwkami:

  • 1 kg. gotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • jajko
  • 120 g suszonych śliwek (pokrojonych w drobną kostkę)
  • 1 łyżeczka olej do polania

 

Smakuje idealnie z winem wiśnia z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved