Sposób wykonania udka confit:
- Pozbaw udka jednej dolnej kości i zamarynuj w dwóch posiekanych ząbkach czosnku, soli, pieprzu, majeranku i rozmarynie. Następnie odstaw do lodówki na całą noc.
- Zamarynowane udka ułóż ciasno w garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pozostały czosnek, rozmaryn i zalej olejem lub tłuszczem gęsim. Całość przykryj folią aluminiową i gotuj na wolnym ogniu przez około dwie godziny.
- Po dwóch godzinach sprawdź, czy udka są miękkie, jeśli nie, to gotuj je przez kolejne trzydzieści minut.
Sposób przygotowania buraczków karmelizowanych;
- Obierz i pokrój w kostkę buraki.
- Na patelni rozgrzej miód i czosnek. Gdy składniki się połączą, a patelnia rozgrzeje, dodaj buraki i żurawinę. Następnie wlej wino. Całość duś, do momentu, aż wino zredukuje się do połowy.
- Na końcu dodaj zimne masło i redukuj, aż sos zgęstnieje.
Sposób przygotowania klusek śląskich:
- Zmiel ziemniaki na purée.
- Dodaj pokrojone śliwki, jajko, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku.
- Ze wszystkich składników wyrób ciasto.
- Z gotowego ciasta uformuj okrągłe kluski z dziurką, następnie gotuj je w osolonej wodzie przez około 4 minuty.
Udka confit podawaj z buraczkami i kluskami oraz powstałym sosem.
Czas przygotowania: około 180 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnki, miski, noże, deska do krojenia, łyżki, łyżka cedzakowa, patelnia
Składniki:
Składniki na udka z gęsi confit:
- 5 udek z gęsi
- 6 ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmaryn
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- olej lub smalec z gęsi do gotowania
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Składniki na buraczki karmelizowane:
- 5 gotowanych buraków
- 4 łyżki miodu
- sól do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml wina Wiśniowego Winiarni Zamojskiej
- 100 g zimnego masła
- 100 g suszonej żurawiny
Składniki na kluski śląskie ze śliwkami:
- 1 kg. gotowanych ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- jajko
- 120 g suszonych śliwek (pokrojonych w drobną kostkę)
- 1 łyżeczka olej do polania

Smakuje idealnie z winem wiśnia z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments