Sposób przygotowania:

  1. Posiekanego świeżego łososia włóż do miski i połącz z wędzonym łososiem, mango, chili, miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i wymieszaj.
  2. Do masy dodaj posiekane zioła, dopraw do smaku i na koniec dodaj oliwę z oliwek
  3. W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj je do startych ziemniaków i wymieszaj.
  4. Do masy dodaj jajko, mielony kardamon, mąkę i wymieszaj ciasto do konsystencji ciasta na placki ziemniaczane. Gdy jest zbyt rzadkie, możesz dodać nieco mąki.
  5. Ciasto dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie odstaw je na 15 minut, by chwilę wyrosło.
  6. Z gotowego ciasta smaż małe bliny na oleju, a gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
  7. Przekrój awokado, wyjmij pestki, a miąższ przełóż do miski.
  8. Do awokado dodaj czosnek, papryczkę chili, miód, sok z cytryny. Wszystko zagnieć widelcem na pastę.
  9. Dopraw do smaku solą i dodaj oliwę z oliwek.
  10. Na blinach ułóż odrobinę pasty guacamole, a na niej ułóż uformowany tatar z łososia.

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: patelnia, miski, tarka do warzyw, rondelek, miarka, szklanka, łyżeczki, łyżki, nóż, deska do krojenia, widelec, ręcznik papierowy, waga kuchenna.

Składniki na tatar z łososia:

• 200 g bardzo drobno posiekanego lub zmielonego świeżego filetu z łososia
• 120 g pokrojonego w drobną kostkę mango
• 50 g pokrojonego w drobną kostkę wędzonego fileta z łososia
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• ½ łyżeczki posiekanej w drobną kostkę świeżej papryczki chili
• ½ łyżeczki soku z cytryny
• Sól do smaku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry
• 1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku

Składniki na bliny ziemniaczane:

• 250 g ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane
• ½ łyżeczka mielonego kardamonu
• Sól i pieprz do smaku
• 100 ml ciepłego mleka
• 20 g drożdży
• 1 jajko
• 1 szklanka mąki
• Olej do smażenia

Składniki na guacamole:

• 2 sztuki miękkiego awokado
• 1 łyżeczka posiekanej w drobną kostkę świeżej papryczki chili
• 2 ząbki posiekanego w drobną kostkę czosnku
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 2 łyżeczki miodu
• Sól do smaku
• 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved