Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodaj otręby pszenne, starte na tarce zimne masło, 100 g cukru pudru, jedno jajko, 1/2 łyżeczki cukru z wanilią, 1/2 łyżeczki cukru migdałowego i zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto włóż do lodówki na 20 minut.
Po 20 minutach ciasto wałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowane masłem foremki na mini tarty.
Piecz w temperaturze 160 stopni, aż się zarumienią (ok. 15 minut) i wystudź.
Gotowe kruche spody wyjmij z foremek.
Pietruszkę wymieszaj z miodem i piecz w temperaturze 160 stopni, aż będzie miękka.
Upieczoną pietruszkę zmiksuj na puree.
Śmietankę 30% ubij z dodatkiem 100 g cukru pudru, 1/2 łyżeczką cukru migdałowego i 1/2 łyżeczką cukru z wanilią.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Do wcześniej ubitej śmietany dodaj powoli puree z pietruszki i rozpuszczoną białą czekoladę.
Gotową masą napełnij przygotowane kruche spody.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny.
Gdy piana będzie ubita, miksuj, dodając powoli drobny cukier kryształ, aż do momentu rozpuszczenia.
Piana powinna być gęsta i lśniąca. Tak ubitą pianę szprycuj z rękawa cukierniczego na kruche spody z masą i opal palnikiem do kremu brulee.
Piana powinna być gęsta i lśniąca. Tak ubitą pianę szprycuj z rękawa cukierniczego na kruche spody z masą i opal palnikiem do kremu brulee.
Gotowe tarteletki dekoruj świeżymi sezonowymi owocami.



Autor: Marcin Sikora
Ilość: 6 sztuk
Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: mini foremki na tarty lub babeczki, wałek, miski, blachę do pieczenia, mikser, palnik do crème brulee
Składniki:
• 250 g mąki pszennej
• 100 g otrębów owsianych lub płatków owsianych drobnych
• 150 g masła (zimnego)
• 200 g cukru pudru
• 100 g białej czekolady
• 150 ml śmietanki 30 %
• 1 jajko
• 120 g cukru kryształowego drobnego
• 250 g korzenia pietruszki
• 2 łyżki miodu
• świeże sezonowe owoce do dekoracji
• białko z 2 jajek
• 1 łyżeczka cukru migdałowego
• 1 łyżeczka cukru z wanilią
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• szczypta soli



Smakuje idealnie z winem lodowym
Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments