Sposób przygotowania:
- Do miski zetrzyj masło na dużych oczkach tarki, dodaj przesianą mąkę, kwaśną śmietanę, jajko, odrobinę soli, suszony lubczyk i zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto schowaj na około 20 minut do lodówki.
- Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, dodaj oczyszczone kurki i przesmaż przez około 3 minuty, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku.
- Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż nim wysmarowaną i posypaną bułką tartą formę.
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego zarumienienia.
- Obierz buraki i pokrój w plastry, a następnie ułóż na podpieczonym cieście tak, by wyłożyć cały spód. Na buraki wyłóż podsmażone kurki.
- Do śmietanki 30% dodaj 3 jajka, po 1 łyżce posiekanego koperku i natki z pietruszki. Wszystko dobrze wymieszaj i wylej do formy z tartą tak, by wypełnić ją po brzegi ciasta.
- Na wierzchu tarty ułóż pokrojony ser camembert.
- Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: forma do tarty okrągła, wałek do ciasta, miski, rózga, łyżki, tarka do warzyw, nóż, deska do krojenia.
Składniki:
• 3 sztuki średniej wielkości ugotowanych buraków
• 200 g świeżych kurek
• 210 g mąki pszennej
• 100 g masła + do smażenia
• 3 łyżki krojonej w kostkę cebuli
• 150 ml śmietanki 30%
• 4 jajka
• 2 łyżki posiekanego koperku
• ½ łyżki śmietany 18%
• Sól i pieprz do smaku
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
• 100 g sera camembert
• 1 posiekany ząbek czosnku

Smakuje idealnie z winem gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments