Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzyj na tarce (tak, jak na placki ziemniaczane) razem z czosnkiem i jedną cebulą.
Drugą cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzany na patelni olej i poczekaj, aż się zeszkli.
Do startych ziemniaków dodaj zeszkloną cebulkę, jajka, wędzony twaróg, mąkę, śmietanę oraz przyprawy.
Wszystko wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Gotową masę przełóż do dwóch blaszek keksówek wysmarowanych olejem (ja użyłem blaszek aluminiowych) i piecz w temperaturze 150 stopni przez ok. 60 minut.
Wystudź tarciucha i pokrój w plastry.
Plastry tarciucha możesz podsmażać na smalcu i podawać z kwaśną śmietaną lub z kwaśnym mlekiem.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: blaszkę pasztetówkę do pieczenia, patelnię, tarkę , deskę do krojenia, nóż
Składniki:
• 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków
• 4 jajka
• 2 łyżki śmietany 18%
• 5 łyżek mąki
• sól
• 2 cebule
• 4 ząbki czosnku
• ½ łyżeczki suszonego lubczyku
• ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
• ½ łyżeczki majeranku
• 0,25 kg twarogu wędzonego
• olej do smażenia



Smakuje idealnie z winem rose
Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments