Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej sos sojowy. Dodaj miód, posiekany czosnek, majeranek, rozmaryn i wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj olej i ponownie przemieszaj.
  2. Szynkę ponacinaj delikatnie na górze tworząc kratkę i w szczeliny powbijaj goździki.
  3. Ponacinaną szynkę dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymaceruj.
  4. Następnie przełóż ją do miski, dobrze zalej przygotowaną marynatą i wymaceruj. Odstaw na noc do lodówki i od czasu do czasu ją obracaj.
  5. Zamarynowaną szynkę umieść w naczyniu żaroodpornym i polej pozostałą marynatą.
  6. Wstaw szynkę do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz przez około 2 godziny, od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Jeśli szynka rumieni się zbyt mocno, przykryj ją folią aluminiową lub pergaminem.
  7. Po upływie 2 godzin zlej powstały sos do rondelka, zwiększ temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez około 10-15 minut do zrumienienia szynki.
  8. Sos zagotuj w rondelku, a następnie zdejmij z ognia i dodaj zimne masło, które delikatnie go zagęści.

Czas przygotowania: ok. 150 minut + czas na marynowanie
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, naczynie żaroodporne, łyżki, rózga, tarka, nóż, obieraczka.

Składniki:

• 1,2-1,5 kg szynki wieprzowej bez skóry
• 5 łyżek sosu sojowego
• 3 łyżki miodu
• 3 ząbki posiekanego czosnku
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 10 goździków
• Sól i pieprz do smaku
• 100 g masła
• 3 liście laurowe

 

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka lub wiśnia z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved