Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z ½ łyżeczki cukru.
  2. Mąkę połącz z suszonymi ziołami, dodaj do niej drożdże z wodą i cukrem, ½ łyżeczki soli, oliwę i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Szparagi obierz od dołu do kwiatu. Świeżą bazylię, rukolę, czosnek, ser parmezan i olej umieść w misce i zblenduj na pesto.
  4. Wyrośnięte ciasto przegnieć na stolnicy podsypanej mąką i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Potnij na paski o szerokości 0,5 cm.
  5. Każdy pasek posmaruj pesto i zawiń w ciasto szparagi, każdą w jeden pasek.
  6. Zawinięte szparagi ułóż na blaszce i posmaruj pesto. Piecz w temperaturze 160 stopni do zarumienienia przez około 15 minut.
  7. Do każdego szparaga przed zawinięciem w ciasto możesz dodatkowo dodać szynkę parmeńską.

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: wałek do ciasta, miski, blaszka do pieczenia, blender, noże, łyżki, pergamin.

Składniki:

• 1 pęczek świeżych szparag
• 320 g mąki pszennej
• 50 ml oliwy z oliwek
• 12 g świeżych drożdży
• Sól i cukier do smaku
• 150 ml ciepłej wody
• ½ łyżeczki suszonego oregano
• ½ suszonej bazylii
• 50 g świeżej bazylii
• 50 g świeżej rukoli
• 1 ząbek czosnku
• 50 g sera parmezan
• 150 ml oleju

 

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved