Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki do wykonania zakwasu włóż do słoika i zalej wodą. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw na około 5-7 dni.
- Szynkę wieprzową wraz z marchewką i pietruszką zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
- Gotowy wywar przecedź, a szynkę pokrój w kostkę.
- Boczek wędzony pokrój w kostkę, a kiełbasę w pół plastry.
- Boczek podsmaż wraz z cebulą, a następnie dodaj kiełbasę i ponownie wszystko razem podsmaż.
- Boczek i kiełbasę dodaj do wywaru, doprowadź do wrzenia.
- Dodaj do wywaru zakwas oraz zahartowaną śmietanę i dopraw do smaku.
- Na koniec dodaj suszone zioła, chrzan i starty czosnek.
- Barszcz biały podawaj z gotowanym jajkiem i pokruszonym roztoczańskim twarogiem.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: garnek, patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, litrowy słoik.
Składniki na zakwas:
• 6 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej
• 3 liście laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 3 ząbki czosnku
• Szczypta soli
• 1 łyżka otartego majeranku
• 1 łyżka suszonego lubczyku
• 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków
• 600 ml wody
Składniki na barszcz:
• 400 g surowej szynki wieprzowej
• 500 g parzonej białej kiełbasy
• 400 g wędzonego boczku
• 400 g wędzonej kiełbasy
• 2 łyżki tartego chrzanu
• 500 ml zakwasu na barszcz biały
• 1 obrana marchewka
• 1 obrana pietruszka
• 2 ząbki czosnku
• Sól i pieprz do smaku
• ½ łyżki majeranku
• ½ łyżki suszonego lubczyku
• 1 łyżka krojonej w kostkę cebuli
• 300 ml śmietany 18%
• 2,5 l wody

Smakuje idealnie z winem gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments