Sposób przygotowania:

Do miski włóż jajka oraz cukier puder i składniki dokładnie ubij na puszystą masę.

W rondelku na małym ogniu rozpuść 180 g pokrojonego na kawałki masła razem z pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladą.

Mąkę połącz z przyprawami korzennymi i powoli dodawaj ją do masy z jajek i cukru pudru. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie delikatnie zamieszaj. 

Foremki na suflety wysmaruj masłem i wypełnij gotową masą do ¾ wysokości.

Piecz w rozgrzanym do 200 °C piekarniku z termoobiegiem przez ok. 8 minut.

100 g cukru wsyp na patelnię, dodaj pozostałe orzeszki solone i poczekać, aż cukier zacznie delikatnie brązowieć.

Następnie dodaj 50 g masła i wszystko wymieszaj.

Tak przygotowane orzeszki wysyp na talerz i poczekać, aż ostygną.

Upieczone suflety podawaj z karmelizowanymi solonymi orzeszkami.

Autor: Marcin Sikora

Ilość: 6 sztuk

Czas przygotowania: 30 min

Poziom trudności: łatwy

Przygotuj: foremki sufletówki, mikser, miski, garnek

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 230 g masła + odrobina do posmarowania foremek
  • 140 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 100 g orzeszków solonych
  • 2 szczypty mielonego kardamonu
  • 2 szczypty anyżu mielonego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 100 g cukru kryształowego

 

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved