Sposób przygotowania:
Do miski włóż jajka oraz cukier puder i składniki dokładnie ubij na puszystą masę.
W rondelku na małym ogniu rozpuść 180 g pokrojonego na kawałki masła razem z pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladą.
Mąkę połącz z przyprawami korzennymi i powoli dodawaj ją do masy z jajek i cukru pudru. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie delikatnie zamieszaj.
Foremki na suflety wysmaruj masłem i wypełnij gotową masą do ¾ wysokości.
Piecz w rozgrzanym do 200 °C piekarniku z termoobiegiem przez ok. 8 minut.
100 g cukru wsyp na patelnię, dodaj pozostałe orzeszki solone i poczekać, aż cukier zacznie delikatnie brązowieć.
Następnie dodaj 50 g masła i wszystko wymieszaj.
Tak przygotowane orzeszki wysyp na talerz i poczekać, aż ostygną.
Upieczone suflety podawaj z karmelizowanymi solonymi orzeszkami.

Autor: Marcin Sikora
Ilość: 6 sztuk
Czas przygotowania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: foremki sufletówki, mikser, miski, garnek
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 230 g masła + odrobina do posmarowania foremek
- 140 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 100 g orzeszków solonych
- 2 szczypty mielonego kardamonu
- 2 szczypty anyżu mielonego
- 2 szczypty cynamonu
- 100 g cukru kryształowego

Smakuje idealnie z winem wiśniowym
Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments