- Steki oprósz solą, pieprzem i posiekanymi dwoma ząbkami czosnku oraz porwanym rozmarynem z obu stron. Następnie skrop je oliwą z oliwek, wymaceruj i odstaw na około 10 minut do lodówki.
- Steki grilluj po 3 minuty z każdej strony tuż przed podaniem (po ugrillowaniu odłóż na 2 minuty, by steki odpoczęły).
- Kukurydzę pokrój na pół, posól i grilluj do zarumienienia.
- Połącz sos sojowy z miodem, czosnkiem i olejem. Rzodkiewki pokrój na pół i zamarynuj w tak przygotowanej marynacie, a następnie odstaw na 10 minut. Grilluj je do zarumienienia.
- Ziemniaki ponacinaj tak, by powstała harmonijka. Posól je, dodaj posiekany czosnek i świeży rozmaryn. Polej oliwą z oliwek, dobrze wymaceruj i piecz w temperaturze 150 stopni aż będą miękkie (około 45 minut).
- Wszystkie składniki na sos chimichurri umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj blenderem.
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, nóż, grill lub patelnia grillowa, tarka, szczypce, rózga.
Składniki:
• 2 sztuki 250 g steków z antrykotu
• Sól morska średnioziarnista (może być świeżo mielona) i pieprz młotkowany do smaku (może być kolorowy)
• Świeży rozmaryn
• 100 ml oliwy z oliwek
• 2 kolby gotowanej kukurydzy
• 10 rzodkiewek
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka miodu
• 80 ml oleju
• 10 ziemniaków
• Sól do smaku
• 6 ząbków posiekanego czosnku
Składniki na sos chimichurri:
• 1 pęczek natki z pietruszki
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 1 pęczek świeżego oregano lub bazylii
• 1 mała cebula
• 150 ml oliwy z oliwek
• Sok z ½ cytryny
• ½ łyżeczki cukru
• ½ łyżeczki soli
• 3 ząbki czosnku
• Opcjonalnie ½ łyżki świeżego posiekanego chili

Smakuje idealnie z winem lekka czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments