Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej przez sito, dodaj pozostałe składniki na ciasto i całość wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do racuchów).

Z gotowego ciasta usmaż placki i odsącz je na ręczniku papierowym.

Na patelni rozgrzej miód, wrzuć cebulę, dodaj ocet jabłkowy i odrobinę wody. Całość smaż, aż cebula będzie na wpół miękka.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.

Na każdego wcześniej usmażonego placuszka połóż odrobinę cebuli oraz plaster koziego sera.

Tak przygotowane sodziaki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Sodziaki piecz, aż ser się rozpuści i delikatnie zrumieni.

Po wyjęciu z piekarnika połóż na każdego sodziaka łyżeczkę konfitury.

Smakuje idealnie z winem gruszkowym
Winiarni Zamojskiej.

Autor: Marcin Sikora

Ilość: 10 sztuk

Czas przygotowania: 50 minut

Poziom trudności: średni

Przygotuj: wałek, blaszkę do pieczenia, pergamin, patelnie, miski 

 

Składniki na ciasto:

  • 250 ml kefiru
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

 

Składniki do prażonej cebuli:

  • 0,30 kg cebuli pokrojonej w pióra
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

 

Dodatkowe składniki:

  • konfitura z żurawiny (może być kupiona w sklepie lub własnej produkcji)
  • 200 g koziego sera

 

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved