1. Wymieszaj ser twarogowy z daktylami i posiekaną szałwią. 
  2. Rozłóż ciasto francuskie. Pamiętaj, by go nie wałkować! 
  3. Na cieście rozsmaruj twaróg z daktylami. Nie zapomnij zostawić marginesów. 
  4. Na twaróg rozłóż buraki i łososia, a następnie zawiń całość w ciasny rulon. 
  5. Z gotowego rulonu wykrój plastry grubości około 0,5 cm. 
  6. Gotowe ślimaczki ułóż na pergaminie, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni do zrumienienia. 
  7. Następnie obierz awokado, wrzuć do miski, dodaj czosnek, sok z cytryny, miód, posiekane chili, sól do smaku i wszystko miksuj na pastę. 
  8. Gotowe ślimaczki udekoruj pastą z awokado. 

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, łyżki, nóż do krojenia, blacha do pieczenia, pergamin, miski, blender

Składniki:

  •  1 opakowanie ciasta francuskiego (duży prostokąt) 
  •  200 g sera twarogowego z mleka koziego (np. Turek) 
  •  80 g daktyli krojonych w kostkę  
  •  1 łyżka świeżej szałwii posiekanej (można zastąpić bazylią) 
  •  2 szt. czerwonego, gotowanego buraka krojonego w cienkie plastry 
  •  1 szt. awokado  
  •  ½ łyżeczki papryki chili krojonej w drobną kostkę  
  •  2 łyżki soku z cytryny  
  •  2 ząbki czosnku 
  •  2 łyżeczki miodu 
  •  200 g łososia wędzonego w plastrach  
  •  jajko do smarowania 

 

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved