- Wymieszaj ser twarogowy z daktylami i posiekaną szałwią.
- Rozłóż ciasto francuskie. Pamiętaj, by go nie wałkować!
- Na cieście rozsmaruj twaróg z daktylami. Nie zapomnij zostawić marginesów.
- Na twaróg rozłóż buraki i łososia, a następnie zawiń całość w ciasny rulon.
- Z gotowego rulonu wykrój plastry grubości około 0,5 cm.
- Gotowe ślimaczki ułóż na pergaminie, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.
- Następnie obierz awokado, wrzuć do miski, dodaj czosnek, sok z cytryny, miód, posiekane chili, sól do smaku i wszystko miksuj na pastę.
- Gotowe ślimaczki udekoruj pastą z awokado.
Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, łyżki, nóż do krojenia, blacha do pieczenia, pergamin, miski, blender
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (duży prostokąt)
- 200 g sera twarogowego z mleka koziego (np. Turek)
- 80 g daktyli krojonych w kostkę
- 1 łyżka świeżej szałwii posiekanej (można zastąpić bazylią)
- 2 szt. czerwonego, gotowanego buraka krojonego w cienkie plastry
- 1 szt. awokado
- ½ łyżeczki papryki chili krojonej w drobną kostkę
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- jajko do smarowania

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments