1. Pokrojoną dynię skrop oliwą i delikatnie posól, a następnie piecz w temperaturze 150 stopni przez około 15-20 minut tak, by była miękka, ale nierozpadająca się.

  2. Upieczoną dynię ostudź i połącz z pokrojoną gruszką, awokado i zamieszaj. Następnie ułóż pokrojone sery i szynkę dojrzewającą.

  3. Pestki z dyni upraż na suchej patelni i dodaj do sałatki.

  4. Wszystkie składniki do sosu umieść w słoiku i zakręć. Potrząsaj aż powstanie jednolity sos.

  5. Gotowym sosem polej sałatkę.

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, noże, łyżki, rózga, miski, blacha do pieczenia, słoik z nakrętką.

Składniki na sałatkę:

• ½ pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
• 120 g dojrzewającej szynki w cienkich plastrach (np. prosciutto)
• 250 g serów pleśniowych i dojrzewających w miksie (np. camembert, lazur, bursztyn, parmezan)
• 300 g krojonej w grubą kostkę gruszki
• 3 krojone w grubą kostkę awokado
• Listki świeżej szałwii
• Sól do smaku
• Oliwa do pieczenia dyni
• 80 g pestek dyni

Składniki na sos do sałatki:

• 4 łyżki miodu
• Sok z 1 cytryny
• 4 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki musztardy francuskiej z pełnych ziaren gorczycy
• 2 ząbki startego na drobnych oczkach czosnku
• 200 ml oleju sezamowego

 

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka i gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved