-
Pokrojoną dynię skrop oliwą i delikatnie posól, a następnie piecz w temperaturze 150 stopni przez około 15-20 minut tak, by była miękka, ale nierozpadająca się.
-
Upieczoną dynię ostudź i połącz z pokrojoną gruszką, awokado i zamieszaj. Następnie ułóż pokrojone sery i szynkę dojrzewającą.
-
Pestki z dyni upraż na suchej patelni i dodaj do sałatki.
-
Wszystkie składniki do sosu umieść w słoiku i zakręć. Potrząsaj aż powstanie jednolity sos.
-
Gotowym sosem polej sałatkę.
Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, noże, łyżki, rózga, miski, blacha do pieczenia, słoik z nakrętką.
Składniki na sałatkę:
• ½ pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
• 120 g dojrzewającej szynki w cienkich plastrach (np. prosciutto)
• 250 g serów pleśniowych i dojrzewających w miksie (np. camembert, lazur, bursztyn, parmezan)
• 300 g krojonej w grubą kostkę gruszki
• 3 krojone w grubą kostkę awokado
• Listki świeżej szałwii
• Sól do smaku
• Oliwa do pieczenia dyni
• 80 g pestek dyni
Składniki na sos do sałatki:
• 4 łyżki miodu
• Sok z 1 cytryny
• 4 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki musztardy francuskiej z pełnych ziaren gorczycy
• 2 ząbki startego na drobnych oczkach czosnku
• 200 ml oleju sezamowego

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka i gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments