Sposób przygotowania:

Pasternak obierz, pokrój w nierówne kształty o boku ok. 1 cm i wymieszaj z rozpuszczoną połową masła.

Następnie przełożyć pasternak na blachę do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C, aż będzie miękki.

Jabłka pokrój na ósemki i wydrąż gniazda nasienne.

Na rozgrzaną patelnię wsyp 50 g cukru, pieprz młotkowany i wrzuć jabłka, następnie karmelizuj, aż cukier się rozpuści.

Ostrożnie dolej żubrówkę (uważaj, ponieważ może się zapalić) i duś przez ok. 2 minuty.

Następnie dodaj 50 g masła i zdejmij z ognia.

Ocet spirytusowy zagotuj razem z 200 ml wody, liściem laurowym, zielem angielskim, solą i 100 g cukru. Cebulę czerwoną pokrój w grube piórka i zalej przygotowaną marynatą.

Do słoika wrzuć masło orzechowe, dodaj sok z cytryny i pomarańczy, starte ząbki czosnku, 50 g cukru, olej rzepakowy i zamknij słoik.

Energicznie potrząsaj słoikiem, aż postanie dresing.

Upieczony pasternak połącz z jabłkiem (razem z powstałym sosem) i zamieszaj.

Całość polej dresingiem z masła orzechowego i posyp serem gorgonzola oraz wędzonym twarogiem.

Autor: Marcin Sikora

Ilość: 5 porcji
Czas przygotowania: około 50 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: blachę do pieczenia, słoik ok. 500 ml, miski

Składniki:

• 500 g korzenia pasternaka
• 100 g masła
• 400 g jabłek (najlepiej sprawdzi się papierówka lub szara reneta)
• 100 ml żubrówki z trawą
• 200 g cukru
• 1 łyżeczka pieprzu kolorowego młotkowanego
• 50 g suszonej żurawiny
• 50 g orzechów włoskich łuskanych
• 100 g sera gorgonzola
• 100 g twarogu wędzonego
• 100 g czerwonej cebuli
• 100 ml octu spirytusowego
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 2 łyżki masła orzechowego
• sok z jednej cytryny
• sok z jednej pomarańczy
• 100 ml oleju rzepakowego
• 2 ząbki czosnku
• sól do smaku

 

Smakuje idealnie z winem lodowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved