Sposób przygotowania:
- Cukier wsyp na głęboką patelnię, dodaj marchewkę, pietruszkę i wszystko chwilę karmelizuj.
- Następnie dodaj odrobinę soli, podlej niewielką ilością wody i duś tak, aby warzywa były al dente.
- Na osobnej patelni podsmaż cebulę, czosnek oraz kurczaka. Następnie dodaj pieczarki i smaż dalej.
- Dodaj ugotowaną kaszę i smaż przez chwilę.
- Ugotowaną kaszę z kurczakiem połącz z warzywami i wystudź.
- Na koniec dodaj pokrojonego pora, groszek konserwowy, natkę pietruszki, dodaj sól i pieprz.
- Składniki na sos włóż do słoika, zakręć i mieszaj dynamicznie, aż powstanie jednolity sos.
- Polej sosem gotowe danie.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: 50 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: deska do krojenia, nóż do krojenia, łyżki, 2 patelnie, mały słoik, garnek
Składniki:
• 1 szklana ugotowanej w 80% kaszy pęczak
• 1 duża marchewka (pokrojona w grubą kostkę)
• 1 duża pietruszka (pokrojona w grubą kostkę)
• 0,20 kg konserwowanego groszku zielonego
• 0,20 kg pokrojonego w kostkę pora (tylko biała część)
• 0,15 kg pieczarek pieczarki (pokrojonych na cząstki)
• 0,20 kg pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka filet z kurczaka
• 1 łyżeczka cukru
• 0,10 kg pokrojonej w kostkę cebuli
• olej do smażenia
• 2 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę
• sól do smaku
• pieprz do smaku
• 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
Składniki na sos:
• 2 łyżki musztardy francuskiej
• sok z jednej cytryny
• 3 łyżki miodu
• 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
• 100 ml oleju
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments