Sposób przygotowania:

  1. Cukier wsyp na głęboką patelnię, dodaj marchewkępietruszkę wszystko chwilę karmelizuj. 
  2. Następnie dodaj odrobinę soli, podlej niewielką ilością wody i duś tak, aby warzywa były al dente 
  3. Na osobnej patelni podsmaż cebulę, czosnek oraz kurczaka. Następnie dodaj pieczarki i smaż dalej.  
  4. Dodaj ugotowaną kaszę i smaż przez chwilę. 
  5. Ugotowaną kaszę z kurczakiem połącz z warzywami i wystudź. 
  6. Na koniec dodaj pokrojonego pora, groszek konserwowy, natkę pietruszki, dodaj sól i pieprz. 
  7. Składniki na sos włóż do słoika, zakręć i mieszaj dynamicznie, aż powstanie jednolity sos.  
  8. Polej sosem gotowe danie.  

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: 50 minut
Poziom trudności:  łatwy
Przygotuj: deska do krojenia, nóż do krojenia, łyżki, 2 patelnie, mały słoik, garnek

Składniki:

1 szklana ugotowanej w 80% kaszy pęczak  
1 duża marchewka (pokrojona w grubą kostkę)
1 duża pietruszka (pokrojona w grubą kostkę)  
0,20 kg konserwowanego groszku zielonego 
0,20 kg pokrojonego w kostkę pora (tylko biała część)  
0,15 kg pieczarek pieczarki (pokrojonych na cząstki)  
0,20 kg pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka filet z kurczaka
1 łyżeczka cukru  
0,10 kg pokrojonej w kostkę cebuli  
olej do smażenia  
2 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę  
sól do smaku 
pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki  

Składniki na sos:

2 łyżki musztardy francuskiej  
sok z jednej cytryny  
3 łyżki miodu  
2 ząbki drobno posiekanego czosnku  
100 ml oleju  

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved