Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w poprzek włókien na plastry.
  2. Każdy plaster rozgnieć delikatnie ręką i zamarynuj w soli, pieprzu, sosie sojowym, posiekanym ząbku czosnku i rozmarynie, a następnie odstaw na około 20 minut.
  3. Sałatę rzymską podziel na liście.
  4. Obierz szparagi i pokrój obieraczką na cienkie plastry.
  5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij ząbek czosnku, a następnie dodaj sałatę rzymską i przesmaż ją przez chwilę tak, by zachowała chrupkość.
  6. Sałatę ułóż na talerzu.
  7. Na rozgrzanej patelni zgrilluj plastry polędwiczki po około 2-3 minuty z każdej strony, a następnie ułóż je na sałacie.
  8. Na wierzchu ułóż posiekane szparagi, 7 pokrojonych w ćwiartki truskawek oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i tofu.
  9. Pozostałe truskawki pokrój w drobną kostkę i dodaj do nich sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku, miód, musztardę francuską, sól i około 3 łyżki oleju. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą tak, by powstał dresing.
  10. Sałatkę polej dressingiem i podawał posypaną posiekanymi orzechami nerkowca i rukolą.

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, patelnia grillowa, deski do krojenia, łyżki, rózga, obieraczka.

Składniki:

• 200 g polędwiczki wieprzowej
• 1 mała sałata rzymska
• 10 świeżych truskawek
• 10 pomidorków koktajlowych
• 5 świeżych szparagów
• 3 ząbki posiekanego w drobną kostkę czosnku
• 2 łyżeczki musztardy francuskiej
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 i ½ łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka miodu
• 5 łyżek oleju rzepakowego
• Świeży rozmaryn
• Sól i pieprz do smaku
• 3 łyżki orzechów nerkowca
• 100 g krojonego w kostkę wędzonego tofu
• Rukola do dekoracji

 

Smakuje idealnie z winem lekka czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved