Sposób przygotowania:

 

  1. Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i soku z cytryny przez ok. 2 godziny.
  2. Odsolone filety pokrój na kawałki.
  3. Pokrojone śledzie układaj w słoiku na przemian z żurawiną, mieszanką studencką, ziołami, pokrojonym czosnkiem i cytryną.
  4. Całość zalej olejem lnianym

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: słoik z zakrętką, łyżki, deskę do krojenia, nóż, miskę

Składniki:

• 5 filetów śledziowych a’la matias
• 2 łyżki żurawiny suszonej
• 2 łyżki mieszanki studenckiej (bakalii)
• 3 ząbki czosnku
• suszony majeranek do smaku
• suszony lubczyk do smaku
• suszony czosnek niedźwiedzi do smaku
• 1 obrana, pokrojona w plastry cytryna
• 150 ml oleju lnianego

 

Smakuje idealnie z winem Seyval blanc
z Winnicy Dworu Sanna

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved