Sposób przygotowania sernika:
- Zetrzyj masło do miski na dużych oczkach tarki.
- Dodaj masło orzechowe, jajka, cukier puder, kakao oraz przesianą mąkę pszenną.
- Zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto przykryj i wstaw do lodówki na 20 minut.
- Potrójnie zmielony ser sernikowy przełóż do miski, dodaj cukier migdałowy lub kokosowy, cukier cytrynowy, jajka, barwnik oraz śmietankę 30%.
- Miksuj ze sobą składniki przez około 2 minuty, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną lub budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj.
- Wysmaruj tortownicę masłem, a następnie wysyp bułką tartą.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód blachy.
- Na ciasto wylej masę sernikową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni bez termoobiegu.
- Piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Sposób przygotowania truskawek karmelizowanych:
- Wylej miód na patelnię, dodaj pokrojone na pół truskawki.
- Karmelizuj przez chwilę, a następnie dodaj wino białe. Następnie zredukuj ilość wina do pożądanej konsystencji.
- Upieczony sernik podaj z karmelizowanymi truskawkami.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: tortownica o średnicy 26 cm, wałek do ciasta, tarka, miski, deska do krojenia, mikser, waga kuchenna, patelnia, łyżki, nóż do krojenia
Składniki na spód sernika:
• 1 kg potrójnie mielonego sera sernikowego
• 1 op (ok. 15 g) cukru kokosowego lub migdałowego Delecta
• 4 jajka
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
• 150 g cukru pudru
• 1 op (ok. 15 g) cukru cytrynowego Delecta
• 1,5 op. czerwonego barwnika spożywczego Dr. Oetker
• 100 ml śmietanki 30%
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę sernikową:
• 120 g masła
• 250 g mąki
• 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
• 2 łyżki kakao
• 1 jajko
• 100 g cukru pudru
Składniki na truskawki karmelizowane:
• 200 g świeżych lub mrożonych truskawek
• 3 łyżki miodu
• 100 ml wina gruszkowego z Winiarni Zamojskiej lub dowolnego białego wina musującego



Smakuje idealnie z winem gruszka lub lodowe z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments