Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki włóż do miski, dodaj przyprawy, czosnek i zamieszaj. Pod koniec dodaj roztopione masło.
  2. Gotowe ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Schab oczyść z błon, rozkrój na kształt prostokąta i poklep delikatnie tłuczkiem do mięsa tak, by brzegi były bardziej rozklepane niż środek.
  4. Poklepany schab dopraw do smaku solą, pieprzem, pokrojonym czosnkiem, majerankiem i lubczykiem.
  5. Na połowie masła zeszklij cebulę, następnie dodaj pora, pieczarki i śliwki. Podsmaż chwilę, doprawiając do smaku solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodaj żelatynę i zamieszaj. Wystudź i dodaj natkę z pietruszki.
  6. Na środku poklepanego schabu rozłóż farsz i zawiń w roladę, związując ją sznurkiem.
  7. Gotowe rolady układaj na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym, a na nich ułóż pozostałe masło.
  8. Piecz w rozgrzanym do 140 stopni piekarniku przez około 40 minut, polewając od czasu do czasu powstałym smakiem.

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: deska do krojenia, tłuczek do mięsa, naczynie żaroodporne, łyżki, patelnia, nóż, sznurek do wiązania.

Składniki na schab:

• 600 g schabu bez kości
• 200 g pokrojonej w półplastry białej części pora
• 150 g pokrojonych w plastry pieczarek
• 150 g suszonych śliwek
• 3 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kostkę
• 100 g pokrojonej w kostkę cebuli
• Sól do smaku
• 1 łyżka suszonego majeranku
• Pieprz czarny do smaku
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 100 g masła
•  ½ łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki

Składniki na pieczone ziemniaki:

• 800 g obranych i pokrojonych na części ziemniaków
• 3 ząbki pokrojonego w drobną kostkę czosnku
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka kminku
• Sól do smaku
• 80 g roztopionego masła

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved