1. Mleko podgrzej do temperatury 37 stopni. Dodaj do niego łyżkę cukru i drożdże, a następnie wszystko wymieszaj.
  2. Do mąki dodaj dwa jajka, mleko z drożdżami, 40 g roztopionego masła, pozostały cukier, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i zagnieć ciasto.
  3. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź przez godzinę w lodówce.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt 30×15 cm i rozsmaruj na nim pozostałe masło. Złóż na trzy, odwróć o 90 stopni i wałkuj. Czynność powtórz trzykrotnie, a następnie schłodź ciasto przez pół godziny.
  5. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wytnij z niego trójkąty, które wysmaruj masą makową, a potem zawiń w rogaliki.
  6. Rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut.

Czas przygotowania: 120 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, wałek do ciasta, blacha do pieczenia, szklanka, papier do pieczenia, łyżki, noże.

Składniki:

• 1,5 szklanki mleka
• 40 g drożdży
• 2 jajka + 1 do smarowania
• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 4 szklanki mąki + do podsypywania
• 4 łyżki cukru
• 240 g masła w temperaturze pokojowej
• Masa makowa z bakaliami – najlepiej z białego maku

 

Smakuje idealnie z winem lodowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved