Sposób wykonania ravioli:
- Mąkę przesiej przez sito do miski. Następnie dodaj dwa jajka, odrobinę soli, trzy łyżki purée z dyni i wyrób jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na 10 minut.
- Cebulę zeszklij na maśle, dodaj posiekane kurki i czosnek. Wszystkie składniki podsmaż na patelni.
- Kurki przełóż do miski i ostudzić. Następnie dodaj do nich mascarpone, pokrojoną w kostkę dynie, cynamon, imbir, posiekaną szałwie i dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Gdyby Twój farsz był za luźny, to wsyp do niego odrobinę bułki tartej.
- Przygotowane ciasto, cieniutko rozwałkuj i podziel na dwie części. Pamiętaj, aby cały czas podsypywać je mąką.
- Na pierwszą połowę ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowane ciasto nakryj drugą częścią. Następnie dociśnij je, by skleić ze sobą końce.
- Wykrój ravioli, możesz do tego użyć foremki lub zwykłej szklanki
- Gotowe ravioli gotuj 3-4 minuty w osolonej wrzącej wodzie.
Sposób przygotowania masła szałwiowego:
- Masło zetrzyj do miski.
- Dodaj starty czosnek i posiekaną szałwie.
- Dopraw solą i wymieszaj.
Uwagi:
Pamiętaj, jeżeli po skończonym gotowaniu zostanie Ci ciasto z ravioli, możesz je rozwałkować i przygotować dowolny makaron.
Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, blender, sitko, patelnia, noże, łyżki, wałek do ciasta, garnek, tarka, okrągła foremka do wycinania lub szklanka
Składniki:
Ravioli:
- 3 łyżki purée z pieczonej dyni hokkaido
- 330 g mąki pszennej typ 550
- 2 jajka
- 300 g świeżych lub mrożonych kurek
- 4 łyżki mascarpone
- masło do smażenia
- 100 g pokrojonej w kostkę cebuli
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1 łyżka świeżej, posiekanej szałwii
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 4 łyżki pieczonej, pokrojonej w kostkę dyni hokaido
- pieprz do smaku
- cytrynowy pieprz do smaku
- sól do smaku
Masło szałwiowe:
- 120 g masła
- 2 ząbki startego na drobnych oczkach czosnku
- sól do smaku
- 2 łyżki świeżej, posiekanej szałwii

Smakuje idealnie z winem czerwona lekka porzeczka z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments