Sposób wykonania ravioli:

 

  1. Mąkę przesiej przez sito do miski. Następnie dodaj dwa jajka, odrobinę soli, trzy łyżki purée z dyni i wyrób jednolite ciasto.
  2. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na 10 minut.
  3. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj posiekane kurki i czosnek. Wszystkie składniki podsmaż na patelni.
  4. Kurki przełóż do miski i ostudzić. Następnie dodaj do nich mascarpone, pokrojoną w kostkę dynie, cynamon, imbir, posiekaną szałwie i dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Gdyby Twój farsz był za luźny, to wsyp do niego odrobinę bułki tartej.
  5. Przygotowane ciasto, cieniutko rozwałkuj i podziel na dwie części. Pamiętaj, aby cały czas podsypywać je mąką.
  6. Na pierwszą połowę ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowane ciasto nakryj drugą częścią. Następnie dociśnij je, by skleić ze sobą końce.
  7. Wykrój ravioli, możesz do tego użyć foremki lub zwykłej szklanki
  8. Gotowe ravioli gotuj 3-4 minuty w osolonej wrzącej wodzie.

 

Sposób przygotowania masła szałwiowego:

 

  1. Masło zetrzyj do miski.
  2. Dodaj starty czosnek i posiekaną szałwie.
  3. Dopraw solą i wymieszaj.

 

Uwagi:

Pamiętaj, jeżeli po skończonym gotowaniu zostanie Ci ciasto z ravioli, możesz je rozwałkować i przygotować dowolny makaron.

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, blender, sitko, patelnia, noże, łyżki, wałek do ciasta, garnek, tarka, okrągła foremka do wycinania lub szklanka

Składniki:

Ravioli:

  • 3 łyżki purée z pieczonej dyni hokkaido
  • 330 g mąki pszennej typ 550
  • 2 jajka
  • 300 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 4 łyżki mascarpone
  • masło do smażenia
  • 100 g pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej szałwii
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 4 łyżki pieczonej, pokrojonej w kostkę dyni hokaido
  • pieprz do smaku
  • cytrynowy pieprz do smaku
  • sól do smaku

Masło szałwiowe:

  • 120 g masła
  • 2 ząbki startego na drobnych oczkach czosnku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej szałwii

 

Smakuje idealnie z winem czerwona lekka porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved