- Kurczaka dopraw solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Obtocz go w mące i usmaż na oleju.
- W garnku rozgrzej odrobinę masła, zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj kurki i marchewkę, a następnie chwilę przesmaż i dodaj kurczaka. Całość zalej śmietanką i duś do momentu aż śmietanka zacznie gęstnieć.
- Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim brokuł, kalafior i fasolkę szparagową tak, by były chrupiące.
- Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodaj przesmażone warzywa i duś przez około 4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj natkę z pietruszki.
Czas przygotowania: około 50 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, patelnia, noże, deska do krojenia, miski, łyżki.
Składniki:
• 300 g pokrojonego w grubą kostkę fileta z kurczaka
• 100 g krojonej na pół fasolki szparagowej
• 6 różyczek kalafiora pokrojonych na pół lub na cztery
• 6 różyczek brokułu pokrojonych na pół lub na cztery
• 100 g krojonej w kostkę cebuli
• 2 ząbki pokrojonego w kostkę czosnku
• 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
• 150 g świeżych lub mrożonych kurek
• 100 g krojonej w kostkę marchewki
• 600 ml śmietanki 30%
• Pieprz młotkowany lub grubo mielony do smaku
• Sól do smaku
• 80 g masła
• Olej do smażenia
• Mąka do obtoczenia kurczaka
• Ewentualnie przyprawa do kurczaka

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka i gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments