1. Kurczaka dopraw solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Obtocz go w mące i usmaż na oleju.
  2. W garnku rozgrzej odrobinę masła, zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj kurki i marchewkę, a następnie chwilę przesmaż i dodaj kurczaka. Całość zalej śmietanką i duś do momentu aż śmietanka zacznie gęstnieć.
  3. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim brokuł, kalafior i fasolkę szparagową tak, by były chrupiące.
  4. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodaj przesmażone warzywa i duś przez około 4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj natkę z pietruszki.

Czas przygotowania: około 50 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, patelnia, noże, deska do krojenia, miski, łyżki.

Składniki:

300 g pokrojonego w grubą kostkę fileta z kurczaka 
100 g krojonej na pół fasolki szparagowej 
6 różyczek kalafiora pokrojonych na pół lub na cztery 
6 różyczek brokułu pokrojonych na pół lub na cztery 
100 g krojonej w kostkę cebuli
2 ząbki pokrojonego w kostkę czosnku
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
150 g świeżych lub mrożonych kurek
100 g krojonej w kostkę marchewki
600 ml śmietanki 30% 
Pieprz młotkowany lub grubo mielony do smaku
Sól do smaku
80 g masła
Olej do smażenia
Mąka do obtoczenia kurczaka
Ewentualnie przyprawa do kurczaka

 

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka i gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved